![](https://aviko.pl/system/cache/img/dzien-wielkiego-gotowania-22verc4lob8g.png)
![Placuszki Rösti z tatarem z tuńczyka](https://aviko.pl/system/cache/img/1640x770-aviko-24-250090-out-7v8jedfa46b0.jpg)
Placuszki Rösti z tatarem z tuńczyka
![Ilość porcji Ilość porcji](https://aviko.pl/system/themes/aviko/img/icons/porcje.png)
![Czas przygotowania Czas przygotowania](https://aviko.pl/system/themes/aviko/img/icons/czas.png)
![Frytownica Frytownica](https://aviko.pl/system/themes/aviko/img/icons/frytownica.png)
![Piekarnik Piekarnik](https://aviko.pl/system/themes/aviko/img/icons/piekarnik.png)
![Patelnia Patelnia](https://aviko.pl/system/themes/aviko/img/icons/patelnia.png)
![Wegańskie Wegańskie](https://aviko.pl/system/themes/aviko/img/icons/weganskie.png)
![Wegetariańskie Wegetariańskie](https://aviko.pl/system/themes/aviko/img/icons/wegetarianskie.png)
½ op. Rösti Rondjes Naturel
200 g świeżego tuńczyka
1 awokado
sok z ½ limonki
1 łyżeczka wasabi
½ pęczka szczypiorku
1 łyżeczka kolorowego sezamu
1 łyżka oleju sezamowego
1 łyżka sosu sojowego
zielone kiełki
2 jajka przepiórcze
dodatkowo: pierścień do formowania potraw
Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni i pieczemy Rösti przez 15-20 minut, zgodnie z opisem na opakowaniu.
W międzyczasie drobno siekamy awokado, które skrapiamy sokiem z limonki. Następnie drobno siekamy tuńczyka i doprawiamy go wasabi, szczypiorem, sezamem, olejem sezamowym i sosem sojowym.
Tatara najlepiej wykładać jest na talerz przy pomocy specjalnego pierścienia do formowania potraw. Zaczynamy od placuszków Rösti, następnie wykładamy awokado, tatara, żółtko jaja przepiórczego i kiełki. Podajemy od razu.
Dobra rada: zamiast tuńczyka można też użyć łososia, a zamiast placuszków Rösti smakowitych mini placuszków ziemniaczanych Rösti Mini Airfryer!