Placuszki Rösti z tatarem z tuńczyka
½ op. Rösti Rondjes Naturel
200 g świeżego tuńczyka
1 awokado
sok z ½ limonki
1 łyżeczka wasabi
½ pęczka szczypiorku
1 łyżeczka kolorowego sezamu
1 łyżka oleju sezamowego
1 łyżka sosu sojowego
zielone kiełki
2 jajka przepiórcze
dodatkowo: pierścień do formowania potraw
Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni i pieczemy Rösti przez 15-20 minut, zgodnie z opisem na opakowaniu.
W międzyczasie drobno siekamy awokado, które skrapiamy sokiem z limonki. Następnie drobno siekamy tuńczyka i doprawiamy go wasabi, szczypiorem, sezamem, olejem sezamowym i sosem sojowym.
Tatara najlepiej wykładać jest na talerz przy pomocy specjalnego pierścienia do formowania potraw. Zaczynamy od placuszków Rösti, następnie wykładamy awokado, tatara, żółtko jaja przepiórczego i kiełki. Podajemy od razu.
Dobra rada: zamiast tuńczyka można też użyć łososia, a zamiast placuszków Rösti smakowitych mini placuszków ziemniaczanych Rösti Mini Airfryer!