![](https://aviko.pl/system/cache/img/dzien-wielkiego-gotowania-22verc4lob8g.png)
![Skinny Fries z szarpanym indykiem, marynowaną czerwoną cebulą i kwaśną śmietaną](https://aviko.pl/system/cache/img/1640x770-9-poziomo-2-5era6kdn12o0.jpg)
Skinny Fries z szarpanym indykiem, marynowaną czerwoną cebulą i kwaśną śmietaną
![Ilość porcji Ilość porcji](https://aviko.pl/system/themes/aviko/img/icons/porcje.png)
![Czas przygotowania Czas przygotowania](https://aviko.pl/system/themes/aviko/img/icons/czas.png)
![Frytownica Frytownica](https://aviko.pl/system/themes/aviko/img/icons/frytownica.png)
![Piekarnik Piekarnik](https://aviko.pl/system/themes/aviko/img/icons/piekarnik.png)
![Airfryer Airfryer](https://aviko.pl/system/themes/aviko/img/icons/airfyryer.png)
1 udziec z indyka
sól i pieprz do smaku
1 łyżeczka ostrej, wędzonej papryki
2 łyżeczki tymianku
1 łyżeczka kolendry mielonej
1 łyżeczka kuminu mielonego
oliwa z oliwek
½ pęczka szczypioru i kolendry
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
2-3 goździki
100 ml octu winnego
200 ml wody
3-4 czerwone cebule
sok z ½ limonki
200 ml kwaśnej śmietany
100 g sera Cheddar
Aviko SKINNY FRIES 600 g
1. Udziec z indyka nacieramy solą, pieprzem, papryką, tymiankiem, kolendrą, kuminem i oliwą z oliwek i pieczemy 2-2 ½ godziny w 180 stopniach. Na ostatnie 20 minut zwiększamy temperaturę do 200 stopni i wkładamy na osobnej blaszce wyłożonej papierem frytki do piekarnika.
2. Po tym czasie wyjmuję mięso z piekarnika i rozdzielamy je przy pomocy dwóch widelców, a następnie mieszamy z sosem powstałym z pieczenia. Mięso przekładamy na blaszkę z frytkami, posypujemy startym serem i zapiekamy 10 minut w piekarniku.
3. W międzyczasie mieszamy śmietanę z sokiem z limonki.
4. Jemy od razu po wyjęciu, skrapiamy śmietaną i posypujemy posiekaną kolendrą oraz szczypiorem.