Skinny Fries z domowym majonezem z aquafaby
Aviko SKINNY FRIES 600 g
1 puszka ciecierzycy
2 łyżeczki octu winnego
½ łyżeczki musztardy
½ łyżeczki czarnej soli
1 łyżka nieaktywnych płatków drożdżowych
szczypta cukru
1 ½ szklanki dobrego oleju
1 ząbek czosnku
przyprawy: 1 łyżeczka czosnku granulowanego,1 łyżeczka cebuli w proszku, 1 łyżeczka papryki, ½ łyżeczki suszonej natki z pietruszki, ½ łyżeczki oregano, ½ łyżeczki chili, ½ łyżeczki soli
1. Nagrzewamy piekarnik do 220 stopni. Frytki pieczemy na blaszce wyłożonej papierem przez około 20 minut.
2. W międzyczasie bierzemy się za przygotowanie majonezu oraz mieszaki przypraw do frytek.
Odlewamy do wysokiego naczynia wodę z 1 puszki ciecierzycy, do której dodajemy ocet winny, musztardę, sól, cukier, czosnek oraz nieaktywne płatki drożdżowe. Miksujemy całość aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Następnie delikatnie i powoli wlewamy olej cienkim strumieniem, cały czas blendując mieszankę na najwyższych obrotach. Mniej więcej w połowie wlewania oleju, zaczynamy ruszać blender góra-dół, aby wszystkie składniki się połączyły. Wszystkie składniki połączą się i majonez mocno zgęstnieje.
3. Porcję majonezu przekładamy do małej miseczki, zaś pozostałą część chowamy do lodówki. Domowy majonez przechowujemy w lodówce i zużywamy w ciągu dwóch tygodni.
4. Mieszamy przypraw: czosnek granulowany, cebula w proszku, paprykę, suszoną natkę z pietruszki, oregano, chili i sól. Frytki po upieczeniu mieszamy z przyprawami i podajemy z majonezem.
Dobra rada:
Majonez możecie przyprawić dowolnie. To kwestia Waszych preferencji. Możecie dodać więcej musztardy i inne ulubione przyprawy lub pominąć np. dodawanie czosnku.