Pulpeciki z tuńczyka z domową sałatką i frytkami Super Crunch Julienne

Pulpeciki z tuńczyka z domową sałatką i frytkami Super Crunch Julienne

Ilość porcji 4
Czas przygotowania 25-35
Frytownica
Piekarnik

Główny wymagany składnik

Składniki

1 opakowanie frytek Aviko Super Crunch Julienne
230 g tuńczyka w puszcze
60 g chleba tostowego
1 szklanka mleka
1 jajko
2 łyżki startego parmezanu
1 łyżka kaparów
odrobina świeżej pietruszki
bułka tarta do panierowania
olej do smażenia lub 2 łyżki oliwy extra vergine

Sałatka:
250 g twardych, żółtych pomidorów
3 łodygi selera
150 g rzodkiewki
sól i pieprz
cytryna

Majonez jogurtowy:
1 jajko
200 ml oleju słonecznikowego
1 łyżka soku z cytryny
szczypta soli
1 łyżeczka musztardy
100 g jogurtu greckiego

Frytki Super Crunch Julienne przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Pulpety:
1. Tuńczyka odcedzamy i przekładamy do miski.
2. Chleb tostowy namaczamy w mleko, a jeżeli to nie wystarczy możemy dodać odrobinę wody.
3. Odcedzamy i dodajemy do miski z tuńczykiem wraz z jajkiem, posiekaną pietruszką, odcedzonymi kaparami i parmezanem.
4. Dokładnie wyrabiamy i formujemy pulpeciki o wielkości ok 4-5 cm. Gotowe pulpeciki obtaczamy w bułce tartej.
5. Pulpeciki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Skrapiamy je odrobiną oliwy i pieczemy w nagrzanym do 180°C piekarniku przez 20 minut, a na koniec kilka minut na funkcji grill. Można też przygotować pulpety:
- na patelni - na patelni z nieprzywierającym dnem rozgrzewamy oliwę i smażymy pulpet przez 5-6 minut, do momentu, aż się zarumienią z każdej strony.
- lub w głębokim tłuszczu - w garnku z wysokimi bokami rozgrzewamy olej i smażymy pulpety przez 1 min, do momentu, aż będą zarumienione.

Sałatka:
1. Myjemy i osuszamy pomidorki, a następnie kroimy je w kostkę, połówki lub ćwiartki.
2. Łodygi selera dokładnie myjemy i kroimy w cienkie plastry.
3. Następnie myjemy i drobno kroimy rzodkiewkę.
4. Wszystkie warzywa łączymy w misce i doprawiamy solą, pieprzem, oliwą i odrobiną cytryny.

Majonez jogurtowy:
1. W blenderze łączymy olej, jajko w temperaturze pokojowej, sok z cytryny, sól i musztardę. 2. Blendujemy przez 30 sekund do otrzymania gęstej, białej i jednolitej konsystencji.
3. Dodajemy jogurt i mieszamy.
4. Gotowy majonez przekładamy do miski i przed podaniem, wkładamy go na 30 minut do lodówki.

Na każdy talerz wykładamy porcję frytek, sałatki, kilka pulpecików oraz "kleksa" majonezu.

Dobra rada:
Można użyć tuńczyka w sosie własnym, ale najlepsze rezultaty otrzymacie używając dobrej jakości tuńczyka w oliwie.

Inne inspiracje

Sugestie produktowe