PRZEPIS NA IDEALNY OBIAD - AVIKO ZIG ZAG, GRILLOWANE CEVAPY I WIOSENNA SAŁATKA
AVIKO Zig Zag
Cevapy:
750g mięsa mielonego wołowego (ze wszystkich części, mięso tłuste, ale nie żylaste)
250g mięsa mielonego jagnięcego/baraniny (ze wszystkich części, mięso tłuste, ale nie żylaste)
12g soli
1 łyżeczka pieprzu czarnego
4 ząbki czosnku zblendowanego ze 100 ml wody gazowanej
Aby uzyskać intensywniejszy smak, opcjonalnie:
1 łyżeczka cząbru
1/2 łyżeczki rozmarynu
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkałatowej
1/4 łyżeczki kmin rzymski
1/2 łyżeczki papryki wędzonej
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
3 łyżki śmietany 12%
Wiosenna sałatka:
2 pomidory
1 mała żółta cebula
1 ogórek
50ml oleju słonecznikowy
1 łyżka octu z czerwonego wina
sól i pieprz
AVIKO Zig Zag przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Cevapy:
Umieść wszystkie składniki w misce i używając rąk lub robota planetarnego mieszaj, aż wszystkie składniki będą bardzo dobrze połączone, a mięso osiągnie konsystencję lepkiej pasty (10-15 minut). Możesz spokojnie zostawić tę kompozycję do “przegryzienia się” w lodówce przez noc - będzie miała wtedy intensywniejszy smak, ale równie dobrze możesz zacząć grillować cevapy od razu po przygotowaniu.
Aby uformować cevapy, zwilż ręce kilkoma kroplami wody (mięso nie będzie się wtedy przyklejać), następnie chwyć ok. 70-80 g pasty i delikatnie ściskaj w dłoni, aż do uzyskania wydłużonego kształtu przypominającego dłuższy kciuk (ok. 8-10 cm długości i 2 cm grubości).
Nie polecam robić zbyt dużych cevap, gdyż wydłuża to czas potrzebny na pieczenie ich na grillu/smażenie.
Przygotowujemy cevapy na średnim ogniu na grillu lub na patelni przez 5-6 minut, dość często obracając, aż upieką się także w środku (ze względu na to, że używamy wołowiny, będą miały różowy kolor w środku, to normalne). Pomidory, ogórek pokrój w drobną kostkę, cebulę drobno posiekaj. Wymieszaj wszystkie składniki i sałatka gotowa.
Wiosenna sałatka:
Pomidory, ogórek pokrój w drobną kostkę, cebulę drobno posiekaj. Wymieszaj wszystkie składniki i sałatka gotowa.
Smacznego!