Pomidory faszerowane makrelą, pęczakiem, kaparami, oliwkami z frytkami i sosem tzatziki

Pomidory faszerowane makrelą, pęczakiem, kaparami, oliwkami z frytkami i sosem tzatziki

Ilość porcji 4
Czas przygotowania 25
Piekarnik
Bez glutenu

Główny wymagany składnik

Składniki

2 opakowania frytek Aviko Super Crunch
4 duże pomidory
120 g pęczaku, ugotowanego al dente
90 g grillowanej makreli w oleju, odsączonej
10 czarnych, drylowanych oliwek
10 kaparów
oliwa z oliwek
sól, pieprz
kilka liści bazylii

Na sos tzatziki potrzebujesz:
500 g jogurtu greckiego
2 ząbki czosnku
1 zielony ogórek
oliwa z oliwek
koperek
sól, pieprz
2 łyżki soku z cytryny

1. Pomidory umyj, usuń ich górną część i za pomocą łyżki wydrąż.
2. Zachowaj gniazda nasienne i górne części.
3. W dużej misce rozdrobnij odsączoną makrelę, połowę zachowanej pulpy pomidorowej, pokrojone w plastry oliwki i kapary.
4. Dodaj pęczak i posiekaną bazylię. Tak przygotowanym farszem nadziewaj pomidory, przykryj ich górną częścią i schłodź w lodówce.

Sos tzatziki:
1. Ogórka zetrzyj na tarce o grubych oczkach, umieść na sitku z miską i włóż do lodówki na co najmniej godzinę.
2. Po wyjęciu odciśnij dobrze w dłoniach.
3. Czosnek drobno posiekaj, wymieszaj z jogurtem i ogórkiem, dopraw solą, pieprzem, oliwą i sokiem z cytryny, na końcu dodaj koperek i schłodź.

Pomidory podawaj z frytkami i sosem tzatziki.

Dobra rada
Poznaj nasze inne, nowe przepisy przygotowane przez Cristinę Catese!

Inne inspiracje

Sugestie produktowe