![](https://aviko.pl/system/cache/img/dzien-ze-swiezymi-warzywami-3ltq0bu61t20.png)
![Pomidory faszerowane makrelą, pęczakiem, kaparami, oliwkami z frytkami i sosem tzatziki](https://aviko.pl/system/cache/img/pomidoryfaszerowane-1640x770-3nt1jhiskprg.jpg)
Pomidory faszerowane makrelą, pęczakiem, kaparami, oliwkami z frytkami i sosem tzatziki
![Ilość porcji Ilość porcji](https://aviko.pl/system/themes/aviko/img/icons/porcje.png)
![Czas przygotowania Czas przygotowania](https://aviko.pl/system/themes/aviko/img/icons/czas.png)
![Piekarnik Piekarnik](https://aviko.pl/system/themes/aviko/img/icons/piekarnik.png)
![Bez glutenu Bez glutenu](https://aviko.pl/system/themes/aviko/img/icons/bez-glutenu.png)
2 opakowania frytek Aviko Super Crunch
4 duże pomidory
120 g pęczaku, ugotowanego al dente
90 g grillowanej makreli w oleju, odsączonej
10 czarnych, drylowanych oliwek
10 kaparów
oliwa z oliwek
sól, pieprz
kilka liści bazylii
Na sos tzatziki potrzebujesz:
500 g jogurtu greckiego
2 ząbki czosnku
1 zielony ogórek
oliwa z oliwek
koperek
sól, pieprz
2 łyżki soku z cytryny
1. Pomidory umyj, usuń ich górną część i za pomocą łyżki wydrąż.
2. Zachowaj gniazda nasienne i górne części.
3. W dużej misce rozdrobnij odsączoną makrelę, połowę zachowanej pulpy pomidorowej, pokrojone w plastry oliwki i kapary.
4. Dodaj pęczak i posiekaną bazylię. Tak przygotowanym farszem nadziewaj pomidory, przykryj ich górną częścią i schłodź w lodówce.
Sos tzatziki:
1. Ogórka zetrzyj na tarce o grubych oczkach, umieść na sitku z miską i włóż do lodówki na co najmniej godzinę.
2. Po wyjęciu odciśnij dobrze w dłoniach.
3. Czosnek drobno posiekaj, wymieszaj z jogurtem i ogórkiem, dopraw solą, pieprzem, oliwą i sokiem z cytryny, na końcu dodaj koperek i schłodź.
Pomidory podawaj z frytkami i sosem tzatziki.
Dobra rada
Poznaj nasze inne, nowe przepisy przygotowane przez Cristinę Catese!