![](https://aviko.pl/system/cache/img/dzien-czegos-na-szybko-4emd5njlf880.png)
![Frytki z sałatką z kurczakiem, chrupiącym bekonem, młodym szpinakiem i sosem jogurtowym](https://aviko.pl/system/cache/img/01-frytkikarbowane-1640-x-770-6derhcgrcjk0.jpg)
Frytki z sałatką z kurczakiem, chrupiącym bekonem, młodym szpinakiem i sosem jogurtowym
![Ilość porcji Ilość porcji](https://aviko.pl/system/themes/aviko/img/icons/porcje.png)
![Czas przygotowania Czas przygotowania](https://aviko.pl/system/themes/aviko/img/icons/czas.png)
![Frytownica Frytownica](https://aviko.pl/system/themes/aviko/img/icons/frytownica.png)
![Piekarnik Piekarnik](https://aviko.pl/system/themes/aviko/img/icons/piekarnik.png)
![Bez glutenu Bez glutenu](https://aviko.pl/system/themes/aviko/img/icons/bez-glutenu.png)
Frytki karbowane Aviko ZIG ZAG 750 g
300 g świeżego szpinaku, umytego i osuszonego
80 g sera Ementaler
1 pierś z kurczaka
300 g boczku w plastrach
kilka gałązek tymianku
sól, pieprz
Na sos potrzebujesz:
1 ząbek czosnku
4 filety anchois
3 łyżki stołowe soku z cytryny
oliwa z oliwek
1 kubeczek jogurtu naturalnego
sól, pieprz
1. Czosnek obierz i zgnieć, następnie zmiksuj w blenderze wraz z anchois, sokiem z cytryny, oliwą z oliwek, dopraw do smaku solą i pieprzem.
2. Ser pokrój w kostkę. Przełóż szpinak do niskiej i szerokiej misy. Rozgrzej piekarnik do 200°C. Plastry boczku rozłóż na blaszce z papierem do pieczenia i piecz w piekarniku, aż będą złote i chrupiące. Przełóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym by odsączyć nadmiar tłuszczu.
3. Frytki przygotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. W międzyczasie podsmaż pierś z kurczaka na patelni z kilkoma gałązkami tymianku, dopraw solą i pieprzem i duś pod przykryciem aż będzie gotowa i uzyska apetyczny rumiany kolor.
4. Liście szpinaku wymieszaj z połową przygotowanego sosu. Kurczaka pokrój w cienkie plastry i ułóż na szpinaku wraz z bekonem, frytkami i serem. Polej resztą sosu.
Dobra rada
Poznaj nasze inne, nowe przepisy przygotowane przez Cristinę Catese!