Frytki zapiekane z Parmigiano Reggiano, czosnkiem, oliwą chilli i sosem Aioli
2 opakowania frytek Aviko Super Crunch ORIGINAL
3 ząbki czosnku
oliwa z oliwek z chilli
50 g tartego seraParmigiano Reggiano
pęczek pietruszki
Na sos Aioli potrzebujesz:
4 upieczone ząbki czosnku
olej rzepakowy
sól
1 łyżka filtrowanego soku z cytryny
biały pieprz
żółtka: 2 surowe i 1 ugotowane
1. Rozgrzej piekarnik do temperatury podanej na opakowaniu.
2. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i skropl oliwą chilli – według uznania.
3. Ułóż frytki, posyp tartym Parmigiano Reggiano, a między frytkami ułóż ząbki czosnku.
4. Piecz zgodnie z zaleceniem producenta.
Sos Aioli:
1. Na teflonowej patelni upraż czosnek.
2. Z ugotowanego jaja wyjmij żółtko.
3. W moździerzu utrzyj czosnek z solą.
4. Przełóż do blendera, dodaj surowe żółtka i blenduj, dolewając powolutku olej, aż do uzyskania gęstego kremu.
5. Zatrzymaj blender, dodaj sok z cytryny, pokruszone ugotowane żółtko, wznów blendowanie na kilka sekund, dopraw solą i pieprzem.