Placuszki Rösti z paskami wołowiny, warzywami i Parmigiano Reggiano

Placuszki Rösti z paskami wołowiny, warzywami i Parmigiano Reggiano

Ilość porcji 4
Czas przygotowania 15-35
Frytownica
Piekarnik
Patelnia

Główny wymagany składnik

Składniki

1 opakowanie Aviko Rösti Rondjes Naturel 750 g (4-5 sztuk na osobę) lub 2 opakowania Aviko Rösti Mini Airfryer 600 g lub 2 opakowania Aviko Rösti Mini Airfryer 600 g
600 g wołowiny
30 g mąki 00
30 g oliwy z oliwek extra vergine
50 g białego wytrawnego wina
40 g płatków sera Parmigiano Reggiano
100 g rukoli
12 pomidorków cherry
20 g octu balsamicznego
sól i pieprz

1. Rösti przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu - w piekarniku, na patelni lub we frytownicy.
2. Wołowinę kroimy w plastry, a następnie w cienkie paski. Przekładamy je na sitko umieszczone nad miską i oprószamy mąką. Potrząsamy sitkiem tak, aby pozbyć się nadmiaru mąki oraz aby wszystkie kawałki mięsa były nią równomiernie pokryte.
3. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy mięso mieszając od czasu do czasu, do momentu, aż zrobi się na nich chrupiąca panierka.
4. Doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy wino. Smażymy jeszcze kilka minut do otrzymania kremowej konsystencji.
5. W międzyczasie w misce łączymy umytą wcześniej rukolę, pieprz, sól, oliwę i ocet balsamiczny.
6. Na talerzu wykładamy placuszki Rösti (4-5 sztuk na osobę), a na nich układamy rukolę, usmażone mięso i przekrojone na pół pomidorki.
7. Całość oprószamy płatkami sera Parmigiano Reggiano.

Dobra rada:
Możesz zastąpić placuszki naszymi Mini Rösti. Dodatkowo możesz wzbogacić to danie sosem - idealny do wołowiny będzie wschodni sos sos słodko-kwaśny lub z chilli.

Inne inspiracje

Sugestie produktowe