Mini Rösti z medalionami z polędwicy wieprzowej z chrupiącym bekonem i kremem ze świeżego groszku
1 opakowanie Aviko Rösti Mini Airfryer 600 g
500 g wieprzowiny podzielonej na 8-12 medalionów (po 2-3 na osobę)
1 ząbek czosnku
1 gałązka rozmarynu
300 g świeżego groszku
300 g wody
2 cebule dymki
sól i pieprz
tarty ser Parmigiano Reggiano
150 g pancetty lub bekonu
oliwa z oliwek extra vergine
Mini Placuszki Rösti przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Krem:
1. Na patelni podgrzewamy oliwę i podsmażamy posiekaną cebulę dymkę. Dodajemy groszek i wodę, doprawiamy solą i gotujemy przez 10 min.
2. W międzyczasie na osobnej patelni podsmażamy pancettę. Jak tylko zrobi się chrupiąca przekładamy ją na kawałek ręcznika kuchennego i odsączamy z nadmiaru tłuszczu.
3. Jak tylko groszek będzie gotowy przekładamy go do kielicha blendera wraz z kilkoma łyżkami wody z gotowania i blendujemy. Dodajemy tarty ser Parmigianio i ponownie blendujemy do otrzymania gęstej jednolitej konsystencji.
Mięso:
1. Na patelni z odrobiną oliwy podsmażamy czosnek i gałązkę rozmarynu.
2. Następnie smażymy medaliony wieprzowe przez 4-5 min.
Na talerzu wykładamy kilka Mini Rösti, porcje kremu z groszku, 2-3 medaliony wieprzowe i posypujemy pancettą.
Dobra rada:
Dekorujemy szczypiorkiem, podsmażonymi połówkami dymki i ziarenkami groszku. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.