Placuszki Rösti smażone na patelni serwowane z sycylijską caponatą
1 opakowanie Aviko Rösti Rondjes Naturel 750 g (4-5 sztuk na osobę) lub 2 opakowania Aviko Rösti Mini Airfryer 600 g
2 papryki
2-3 ziemniaki
2 bakłażany
2 łodygi selera
30 g orzechów pinii
30 g kaparów
garść czarnych oliwek
300 g pomidorków
½ szklanki octu
2 łyżeczki cukru
oliwa z oliwek extra vergine
bazylia
sól
Placuszki Rösti przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu - w piekarniku, na patelni lub we frytownicy.
Caponata to mieszanka warzyw na bazie bakłażana z cebulą, pomidorem, czarnymi oliwkami, kaparami i świeżą bazylią.
1. Warzywa myjemy. Obieramy ziemniaki i kroimy w kostkę. Papryki myjemy, wycinamy ziarna i kroimy w paski. Bakłażana myjemy i kroimy w kostkę.
2. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy ziemniaki.
3. Na osobnej patelni smażymy paprykę. Jak tylko będzie podsmażona, na tej samej patelni możemy podsmażyć bakłażana.
4. W międzyczasie cebulę i selera kroimy w kostkę.
5. W garnku podgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę i selera i podsmażamy do momentu, aż cebula się zeszkli. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, kapary i orzechy pinii. Doprawiamy solą, mieszamy i odstawiamy.
6. Gdy warzywa będą podsmażone przekładamy je na kawałek ręcznika papierowego i odsączamy z nadmiaru tłuszczu, a następnie przekładamy do garnka z pomidorami.
7. Zwiększamy ogień i mieszamy.
8. Cukier rozpuszczamy w occie i dodajemy do garnka. Gotujemy jeszcze 2 minuty.
Na talerzu wykładamy porcję caponaty i na niej umieszczamy gorące placuszki - po 4-5 sztuk na osobę.
Dobra rada:
Warto udekorować danie listkami świeżej bazylii, doprawić do smaku solą i pieprzem oraz skropić kilkoma kroplami dobrej oliwy z oliwek. Smacznego!