Placki ziemniaczane z chrzanowo-buraczanym sosem i wędzonym pstrągiem
1 opakowanie placków ziemniaczanych
2-3 grillowane buraki
2-3 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
1-2 łyżeczki chrzanu
1 jabłko
sok z ½ cytryny
½ pęczka koperku
sól i pieprz do smaku
1 wędzony pstrąg
½ pęczka świeżego koperku
Buraki ścieramy na małych oczkach. Jabłko obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni podgrzewamy buraki z jabłkiem, śmietaną, chrzanem, odrobiną soku z cytryny i ⅓ szklanki wody. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Sos podgrzewamy przez około 5 minut.
W międzyczasie smażymy placki ziemniaczane zgodnie z instrukcją na opakowaniu i obieramy wędzonego pstrąga. Usmażone placki obficie polewamy sosem, na górę wykładamy pstrąga. Rybę skrapiamy delikatnie sokiem z cytryny a całość posypujemy świeżym koperkiem.
Dobra rada: wypróbuj to danie z plackami ziemniaczanymi z czosnkiem i majerankiem (Bramboraky)!