![](https://aviko.pl/system/cache/img/dzien-czegos-na-szybko-4emd5njlf880.png)
![Placki ziemniaczane z chrzanowo-buraczanym sosem i wędzonym pstrągiem](https://aviko.pl/system/cache/img/1640x770-aviko-24-250117-out-1gg4s4tfse0g.jpg)
Placki ziemniaczane z chrzanowo-buraczanym sosem i wędzonym pstrągiem
![Ilość porcji Ilość porcji](https://aviko.pl/system/themes/aviko/img/icons/porcje.png)
![Czas przygotowania Czas przygotowania](https://aviko.pl/system/themes/aviko/img/icons/czas.png)
![Frytownica Frytownica](https://aviko.pl/system/themes/aviko/img/icons/frytownica.png)
![Piekarnik Piekarnik](https://aviko.pl/system/themes/aviko/img/icons/piekarnik.png)
![Patelnia Patelnia](https://aviko.pl/system/themes/aviko/img/icons/patelnia.png)
![Wegańskie Wegańskie](https://aviko.pl/system/themes/aviko/img/icons/weganskie.png)
![Wegetariańskie Wegetariańskie](https://aviko.pl/system/themes/aviko/img/icons/wegetarianskie.png)
1 opakowanie placków ziemniaczanych
2-3 grillowane buraki
2-3 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
1-2 łyżeczki chrzanu
1 jabłko
sok z ½ cytryny
½ pęczka koperku
sól i pieprz do smaku
1 wędzony pstrąg
½ pęczka świeżego koperku
Buraki ścieramy na małych oczkach. Jabłko obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni podgrzewamy buraki z jabłkiem, śmietaną, chrzanem, odrobiną soku z cytryny i ⅓ szklanki wody. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Sos podgrzewamy przez około 5 minut.
W międzyczasie smażymy placki ziemniaczane zgodnie z instrukcją na opakowaniu i obieramy wędzonego pstrąga. Usmażone placki obficie polewamy sosem, na górę wykładamy pstrąga. Rybę skrapiamy delikatnie sokiem z cytryny a całość posypujemy świeżym koperkiem.
Dobra rada: wypróbuj to danie z plackami ziemniaczanymi z czosnkiem i majerankiem (Bramboraky)!