AVIKO Placki ziemniaczane z grillowaną, faszerowaną, czerwoną papryką z fetą oraz sosem śmietankowym
AVIKO Placki ziemniaczane
Faszerowane papryki:
4 sztuki pieczonej czerwonej papryki (typu ramiro)
600g sera feta
100g jogurtu greckiego
koperek drobno posiekany
szczypta czarnego pieprzu
płatki chilli
Sos śmietankowy:
200ml śmietany 12%
sok z 1/3 cytryny
2 łyżki oliwy z oliwek
szczypta płatków chilli
szczypta czosnku niedźwiedziego
AVIKO Placki ziemniaczane przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Faszerowane papryki:
Upiecz wcześniej papryki w piekarniku rozgrzanym do 180°C ok 15 minut, po wyjęciu zostaw do ostudzenia. W misce wymieszaj fetę z jogurtem, koperkiem, pieprzem i chilli. Napełnij paprykę mieszanką sera feta i połóż na grillu na 1-2 minuty z każdej strony.
Sos:
Wymieszaj wszystkie składniki i sos jest gotowy.
Do serwowania:
2 placki ziemniaczane
1 papryka
2 łyżki sosu śmietankowego