Placki z czosnkiem i majerankiem z duszonym szpinakiem, jajkiem w koszulce z patelni i sosem holenderskim z harissą
1 opakowanie placków ziemniaczanych z czosnkiem i majerankiem (Bramboraky)
olej roślinny do smażenia
ok. 200 g szpinaku
2 ząbki czosnku
1 łyżka masła
sól do smaku
Sos holenderski:
2-4 jajka
1 łyżka octu winnego
4 żółtka
1 łyżeczka octu winnego lub soku z cytryny
100 g masła
1 łyżeczka harissy
Na patelni podgrzewamy 1 łyżkę masła, dodajemy pokrojony w plasterki czosnek, szpinak i przykrywamy patelnię pokrywką. Po 2-3 minutach szpinak mieszamy i doprawiamy solą.
Na osobnej patelni podsmażamy placki ziemniaczane z czosnkiem, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W międzyczasie przygotowujemy sos holenderski. Do garnka nalewamy wody i na górze kładziemy metalową miskę, w której ubijamy żółtka z sokiem z cytryny. Następnie dolewamy rozpuszczone, gorące masło. Doprawiamy całość do smaku solą i harissą.
Na osobnej patelni zagotowujemy 1-2 cm wody powyżej dna. Dodajemy sól i ocet, zmniejszamy ogień i wbijamy delikatnie jajka. Gotujemy 1-2 minuty pod przykryciem.
Na talerz wykładamy 2-4 placki, porcję szpinaku, jajko i całość polewamy sosem holenderskim z harissą.