![](https://aviko.pl/system/cache/img/dzien-czegos-na-szybko-4emd5njlf880.png)
![Onion Rings z harissa-majo](https://aviko.pl/system/cache/img/1640x770-10-poziomo-114k0juof7jg.jpg)
Onion Rings z harissa-majo
![Ilość porcji Ilość porcji](https://aviko.pl/system/themes/aviko/img/icons/porcje.png)
![Czas przygotowania Czas przygotowania](https://aviko.pl/system/themes/aviko/img/icons/czas.png)
![Frytownica Frytownica](https://aviko.pl/system/themes/aviko/img/icons/frytownica.png)
![Piekarnik Piekarnik](https://aviko.pl/system/themes/aviko/img/icons/piekarnik.png)
Aviko ONION RINGS 450 g
10-12 sztuk świeżych papryczek chili lub suszonych
ewentualnie 1 surowa lub upieczona świeża czerwona papryka
3 ząbków czosnku
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
2 łyżeczki mielonej kolendry
4 łyżki oliwy z oliwek
4 łyżki majonezu
1 pęczek szczypiorku i kolendry
1. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Onion Rings wykładamy na papier do pieczenia i pieczemy około 20 minut.
2. W międzyczasie przygotowujemy harissę. Papryczki chili (bez względu na to czy świeże, czy suszone) moczymy przez 30 minut w gorącej wodzie. Po tym czasie oczyszczamy je z szypułek i nasion. Obieramy czosnek i całość miksujemy w blenderze wraz z przyprawami oraz solą. Przekładamy do słoiczka i zalewamy oliwą z oliwek.
3. Harissę mieszamy z majonezem na kremowy sos. W zależności od stopnia ostrości jaki lubimy możemy dodać 1-2 łyżek harissy. Krążki cebulowe podajemy od razu po upieczeniu razem z sosem, posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem i kolendrą.