Mini hamburgery z serem halloumi, krążkami cebulowymi, pikantną salsą i sałatką

Mini hamburgery z serem halloumi, krążkami cebulowymi, pikantną salsą i sałatką

Ilość porcji 4
Czas przygotowania 15-20
Frytownica
Piekarnik

Główny wymagany składnik

Składniki

450 g Aviko Onion Rings (krążków cebulowych)
8 małych bułeczek
300 g mielonej wołowiny
pęczek pietruszki
sól i pieprz
oliwa z oliwek extra vergine
150 g sera halloumi

Sos:
2 pieczone papryki
50 g pietruszki
1 świeże chili
1 cebula
kilka liści świeżego oregano
2 ząbki czosnku
110 g oliwy z oliwek extra vergine
10 g octu miodowego
2 g kuminu
sól i pieprz

Sałatka:
2 sałaty
sól i pieprz
oliwa z oliwek extra vergine
cytryna

Onion Rings (krążki cebulowe) przygotowujemy zgodnie z informacją na opakowaniu - albo we frytownicy, albo w piekarniku.

Hamburger:
1. Mięso przekładamy do miski i łączymy z posiekaną pietruszką, solą i pieprzem.
2. Formujemy osiem mini hamburgerów o średnicy odrobinę większej niż bułka.
3. Hamburgery smażymy na patelni z grubym nieprzywierającym dnem.

Halloumi:
Ser podsmażamy na patelni.

Sałatka:
Sałatę rwiemy i doprawiamy solą, pieprzem, oliwą i cytryną.

Sos:
1. Ząbki czosnku obieramy i kroimy w cienkie plasterki.
2. Chili przekrajamy wzdłuż, pozbywamy się pestek i kroimy w cienkie paseczki.
3. Cebulę obieramy i kroimy w koła.
4. Pietruszkę myjemy, odcinamy liście i drobno siekamy. Powinniśmy otrzymać ok 30 g pietruszki.
5. Tą samą czynność powtarzamy z liśćmi oregano, których powinniśmy otrzymać ok 5 g.
6. Wszystkie posiekane składniki przekładamy do kielicha blendera, doprawiamy solą, pieprzem, kuminem, octem, oliwą i papryką i blendujemy.

Bułki przekrajamy na pół i lekko grillujemy. Na jednej stronie grillowanej bułki rozprowadzamy sos, na wierzch wykładamy ser halloumi, hamburgera, krążki cebulowe i przykrywamy wierzchnią warstwą bułki. Podajemy ze świeżą sałatką.

Dobra rada:
Wykorzystaj różne bułeczki - pszenne, wieloziarniste, razowe czy fitness. Dodatkowo każdego mini hamburgera możesz spiąć wykałaczką.

Inne inspiracje

Sugestie produktowe