Niedzielna pieczeń – pierś z indyka faszerowana szpinakiem, cebulą, suszonymi pomidorami i omletem podana z sosem serowym i purée z marchewką

Niedzielna pieczeń – pierś z indyka faszerowana szpinakiem, cebulą, suszonymi pomidorami i omletem podana z sosem serowym i purée z marchewką

Ilość porcji 4
Czas przygotowania 25-35
Piekarnik
Garnek
Mikrofalówka

Główny wymagany składnik

Składniki

Aviko PURÉE Z MARCHEWKĄ 750 g
800 g piersi z indyka
200 g szpinaku
2 duże jajka
200 g suszonych pomidorów
1 łodyga selera
1 marchewka
1 gałązka rozmarynu
1 ząbek czosnku
½ kieliszka białego wytrawnego wina
oliwa z oliwek extra vergine
½ litra wywaru warzywnego
sól i pieprz

Sos serowy:
½ litra mleka
25 g masła
25 g mąki 00
120 g tartego sera Parmigiano Reggiano ChNP
sól i pieprz

1. Pierś z indyka kroimy w poprzek i otwieramy ją jak książkę. Jeżeli będzie zbyt gruba możemy rozbić ją tłuczkiem. Doprawiamy solą i pieprzem.
2. W misce mieszamy jajka z solą i pieprzem. Na patelnię wlewamy 1 łyżkę oliwy i podsmażamy mieszankę jajek z sola i pieprzem. Gotowy omlet studzimy.
3. Suszone pomidory blendujemy do uzyskania kremowej konsystencji.
4. Cienko kroimy cebulę i podsmażamy ją na patelni ze szpinakiem, solą i pieprzem, do momentu, aż szpinak zwiędnie. Studzimy.
5. Na przekrojonej piersi indyka rozprowadzamy krem z suszonych pomidorów, omlet i szpinak.
6. Pierś z indyka zwijamy w rulon i obwiązujemy dookoła sznurkiem kuchennym
7. Kroimy selera, marchewkę i 2 cebule. Obieramy ząbek czosnku i wrzucamy go razem z pozostałymi warzywami do garnka. Dodajemy gałązkę rozmarynu i kilka łyżek oliwy. Podsmażamy przez 2-3 min. Wkładamy do piersi indyka i podsmażamy z każdej strony na złoty kolor.
8. Dodajemy wino, obniżamy ogień i odparowujemy alkohol. Dodajemy 2 chochle wywaru warzywnego. Przykrywamy garnek i gotujemy na małym ogniu przez ok półtorej godziny, obracając mięso od czasu do czasu. Jeżeli zajdzie taka potrzeba dodajemy więcej wywaru.
9. Po upływie 1,5 godziny zdejmujemy garnek z ognia i studzimy indyka przez 10 min. Następnie kroimy go w plastry i ponownie przekładamy do garnka z odsączonym płynem.
10. Aviko PURÉE Z MARCHEWKĄ przygotowujemy zgodnie z informacją na opakowaniu.

Sos serowy:
1. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i robimy zasmażkę.
2. Dodajemy odsączony płyn z gotowania warzyw, a jeżeli konsystencja nie będzie wystarczająco kremowa dodajemy mleko. Mieszamy za pomocą trzepaczki uważając, aby nie powstały grudki.
3. Zagotowujemy i dodajemy tarty ser.
4. Całość przelewamy do kielicha blendera i blendujemy do otrzymania jednolitego sosu.

Na dużym talerzu wykładamy porcję purée - na nim umieszczamy porcję zasmażki z cebuli i szpinaku. Obok umieszczamy indyka pokrojonego w plastry oraz warzywa. Całość doprawiamy przyprawami i sosem serowym.

Dobra rada:
Możesz podać danie na półmiskach do wspólnego dzielenia się posiłkiem.

Inne inspiracje

Sugestie produktowe