Gulasz z kurczaka z pieczarkami i szczypiorkiem podawany z purée ze szpinakiem

Gulasz z kurczaka z pieczarkami i szczypiorkiem podawany z purée ze szpinakiem

Ilość porcji 4
Czas przygotowania 20-30
Piekarnik
Garnek
Mikrofalówka

Główny wymagany składnik

Składniki

Aviko PURÉE ZE SZPINAKIEM 750 g
600 g piersi kurczaka 
1 opakowanie (450 g) mrożonych grzybów
200 g cebulki dymki (ok 5-6 szt.)
2 łyżki masła
200 ml śmietany kremówki 36%
1/2 szklanki białego wytrawnego wina
2 szklanki wywaru warzywnego
oliwa z oliwek extra vergine
kilka gałązek rozmarynu
sól i pieprz

1. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę. Na patelni podsmażamy cebulę dymkę z masłem i oliwą. Dodajemy kurczaka i podsmażamy, aż się zarumieni.
2. Dodajemy odmrożone i osuszone grzyby i dokładnie mieszamy. Całość gotujemy przez ok 5 min. Dodajemy wino i odparowujemy alkohol.
3. Doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Wlewamy rosół i gotujemy kolejne 10-15 min.
4. Dodajemy śmietanę i gotujemy do momentu, aż sos stanie się kremowy.
5. Purée przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu.

Na talerzu umieszczamy 4 łyżki/porcje purée i skropiamy je oliwą i odrobiną sosu z gulaszu. Gulasz podajemy w osobnej miseczce obok porcji purée.

Dobra rada:
Smakuje? Wypróbuj to danie z naszym tradycyjnym purée (z masłem i mlekiem) lub z purée marchewkowym!

Inne inspiracje

Sugestie produktowe