Mini zapiekanki ziemniaczane ze śmietanką i serem

Mini zapiekanki ziemniaczane ze śmietanką i serem

Ilość porcji 4
Czas przygotowania 25-30
Piekarnik

Główny wymagany składnik

Składniki

Dobrze sprawdzone połączenie, bo ziemniaki, ser i wędzony łosoś zawsze świetnie do siebie pasowały. Delikatnie podkręcamy smak cebulą, marynowanymi grzybkami i koperkiem. Wyszło wybornie.

Składniki:
AVIKO Gratins z serem i śmietanką (1 opakowanie)
100 ml gęstego jogurtu (może być typu bałkańskiego)
100 g wędzonego łososia
2 ogórki kiszone lub konserwowe posiekane w drobną kosteczkę
pół małej czerwonej cebuli pokrojonej w kostkę
6 marynowanych pieczarek lub innych grzybów pokrojonych drobno
sól, pieprz
kilka gałązek koperku

1. Piekarnik nagrzej do 220°C (góra-dół).
2. Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę wyłóż gratins Aviko i piecz przez 25 minut, do uzyskania złotawego koloru na krawędziach zapiekanek.
3. Jogurt wymieszaj z cebulą, ogórkiem, pieczarkami. Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj.
4. Po wyjęciu z piekarnika, na zapiekankach ułóż różyczkę z łososia. Wyłóż dressing i udekoruj gałązką koperku.

Dobra rada:
Wypróbuj wersję tego dania z naszymi mini zapiekankami ziemniaczanymi z brokułami i śmietanką.

Inne inspiracje

Sugestie produktowe