![](https://aviko.pl/system/cache/img/dzien-czegos-na-szybko-4emd5njlf880.png)
![Mini zapiekanki ziemniaczane ze śmietanką i serem](https://aviko.pl/system/cache/img/5-mini-zapiekanki-ziemniaczane-z-lososiem-1-5h24c8q2uuj0.jpg)
Mini zapiekanki ziemniaczane ze śmietanką i serem
![Ilość porcji Ilość porcji](https://aviko.pl/system/themes/aviko/img/icons/porcje.png)
![Czas przygotowania Czas przygotowania](https://aviko.pl/system/themes/aviko/img/icons/czas.png)
![Piekarnik Piekarnik](https://aviko.pl/system/themes/aviko/img/icons/piekarnik.png)
Dobrze sprawdzone połączenie, bo ziemniaki, ser i wędzony łosoś zawsze świetnie do siebie pasowały. Delikatnie podkręcamy smak cebulą, marynowanymi grzybkami i koperkiem. Wyszło wybornie.
Składniki:
AVIKO Gratins z serem i śmietanką (1 opakowanie)
100 ml gęstego jogurtu (może być typu bałkańskiego)
100 g wędzonego łososia
2 ogórki kiszone lub konserwowe posiekane w drobną kosteczkę
pół małej czerwonej cebuli pokrojonej w kostkę
6 marynowanych pieczarek lub innych grzybów pokrojonych drobno
sól, pieprz
kilka gałązek koperku
1. Piekarnik nagrzej do 220°C (góra-dół).
2. Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę wyłóż gratins Aviko i piecz przez 25 minut, do uzyskania złotawego koloru na krawędziach zapiekanek.
3. Jogurt wymieszaj z cebulą, ogórkiem, pieczarkami. Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj.
4. Po wyjęciu z piekarnika, na zapiekankach ułóż różyczkę z łososia. Wyłóż dressing i udekoruj gałązką koperku.
Dobra rada:
Wypróbuj wersję tego dania z naszymi mini zapiekankami ziemniaczanymi z brokułami i śmietanką.