Hamburger z kurczaka, z sałatką z wiosennych warzyw, guacamole i frytkami Super Crunch Zig Zag

Hamburger z kurczaka, z sałatką z wiosennych warzyw, guacamole i frytkami Super Crunch Zig Zag

Ilość porcji 4
Czas przygotowania 20-30
Frytownica
Piekarnik

Główny wymagany składnik

Składniki

1 opakowanie frytek Aviko Super Crunch Zig Zag 750 g
500 g mielonego mięsa z piersi kurczaka
4 bułki do hamburgerów
80 g mleka
3 łyżki mąki 00
czosnek w proszku
pietruszka
1 łyżeczki musztardy
1 łyżeczka pikantnego ketchupu
2 jajka
sól i pieprz
2 łyżki tartego sera Parmigiano Reggiano
bułka tarta zmieszana z prażoną mąką kukurydzianą
oliwa z oliwek do smażenia

Sałatka:
250 g mieszanki sałat
pęczek rzodkiewki
1 cebula dymka
2 pomidory
1 ogórek
sól
pieprz
oliwa z oliwek extra vergine
1 cytryna

Guacamole:
1 dojrzałe awokado
1 zielona papryczka chili
1 pomidor
20 g oliwy z oliwek extra vergine
10 g soku z cytryny
10 g szalotki
sól i pieprz

Frytki Super Crunch Zig Zag przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu.

Guacamole:
1. Awokado przekrajamy wzdłuż na pół i za pomocą łyżki wyjmujemy pestkę. Następnie wyjmujemy miąższ i przekładamy do miski.
2. Miąższ łączymy z ½ soku z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem i rozdrabniamy awokado za pomocą widelca.
3. Drobno kroimy szalotkę. Pomidora myjemy i kroimy w kostkę. Chili przekrajamy na pół, wyjmujemy pestki i kroimy najpierw w paseczki, a następnie w kostkę.
4. W misce z awokado łączymy szalotkę, pomidora, chili, oliwę. Dokładnie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem.

Sałatka:
1. Kroimy warzywa w plasterki.
2. Łączymy w misce i doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, oliwą z oliwek, solą i pieprzem.

Hamburger:
1. W misce łączymy mielone mięso, 1 jajko, czosnek, pietruszkę, mleko, tarty ser Parmigiano Reggiano, musztardę, ketchup i doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy i przekładamy na stolnicę i formujemy duży kwadrat o grubości ok 1 cm.
2. Z góry oprószamy go mąką. Następnie za pomocą szklanki lub specjalnego krążka wycinamy z mięsa kotlety (burgery).
3. Kotlety oprószamy mąką ze wszystkich stron, przekładamy do miski z roztrzepanym jajkiem, a następnie do miski z bułką tartą i podprażoną mąką kukurydzianą.
4. Burgery smażymy na patelni z dużą ilością oliwy. Gotowe kotlety przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w nagrzanym do 180°C piekarniku przez 20 minut do momentu, aż będą odpowiednio zarumienione i chrupiące.
5. Każdą bulkę kroimy na pół. Na dolną połówkę nakładamy porcję sałatki, przykrywamy burgerem.
6. Drugą (górną) połowę bułki smarujemy guacamole i nakładamy na burgera.
7. Podajemy na talerzu z posoloną porcją frytek oraz dodatkową porcją guacamole w miseczce.

Dobra rada:
Bułkę po przekrojeniu można delikatnie podpiec w piekarniku - na dolną połówkę można też położyć plasterek żółtego sera. Burgera można przekroić na pół oraz spiąć wykałaczką.

Inne inspiracje

Sugestie produktowe