Krokiety ziemniaczane podane z sosem cztery sery i prażonymi orzechami włoskimi
Aviko BACKKROKETTEN 750 g
80 g miękkiego sera Taleggio
80 g tarteg sera Parmigiano Reggiano ChNP
100 g sera Gorgonzola dolce
80 g sera Ementaler
180 g mleka
sól i pieprz
garść prażonych orzechów włoskich bez skórki
kilka gałązek świeżego tymianku lub rukwi
1. Ser Ementaler ucieramy na tarce i odstawiamy.
2. Ser Gorgonzola i Taleggio kroimy w małe kawałki.
3. W rondelku na małym ogniu podgrzewamy mleko. Dodajemy Gorgonzolę i Taleggio, mieszamy. Dodajemy tarty ser Ementaler i tarty ser Parmigiano Reggiano ChNP, kontynuujemy mieszanie. Zdejmujemy z ognia.
4. Doprawiamy pieprzem i solą. Ponownie mieszamy i dodajemy kilka liści świeżego tymianku i podprażone orzechy.
5. Krokiety (BACKKROKETTEN) przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Na talerzu umieszczamy porcję sosu - rozcieramy go delikatnie łyżką. Na sosie układamy kilka krokietów i całość dekorujemy sosem i orzechami i dekorujemy listkami rukwi.
Dobra rada:
Idealnie sprawdzą się też inne odmiany ulubionych serów - krokiety można też zaserwować z zestawem ulubionych sosów serowych "do maczania" :)