Krokiety ziemniaczane podane z sałatką z pora, marchewki, natką pietruszki, prażonymi migdałami, jogurtem i świeżą miętą
Aviko BACKKROKETTEN 750 g
2 pory (tylko biała część waga ok 250 g)
2 marchewki (o wadze ok 250 g)
1 łodyga selera
2 łyżki prażonych migdałów
pęczek pietruszki
1 opakowanie (125 g) jogurtu greckiego
sok z cytryny
3 gałązki świeżej mięty
oliwa z oliwek extra vergine
sól i pieprz
1. W misce łączymy cienko pokrojonego pora i marchewkę (może być starta na tarce). Dodajemy cienko pokrojoną łodygę selera i liście pietruszki.
2. Na patelni podprażamy migdały i kroimy je wzdłuż.
3. Do miski dodajemy jogurt, sól, pieprz, posiekane liście mięty, sok z cytryny i odrobinę oliwy. Mieszamy dokładnie.
4. Aviko BACKKROKETTEN przygotowujemy zgodnie z informacją na opakowaniu.
Na talerzach układamy porcję sałatki i na niej kilka krokietów ziemniaczanych. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem całość posypujemy prażonymi migdałami.
Dobra rada:
Eksperymentuj! Stwórz swoją własną wersję tego dania - np. z selerem zamiast marchewki, z cebulką dymką, z jogurtem greckim itd. i KONIECZNIE podziel się z nami swoim przepisem na naszym koncie na Facebook lub Instagram.