Gratiny ziemniaczane ze stekiem z polędwicy, sosem paprykowym i szparagami
GRATINY ZE ŚMIETANKĄ I SEREM
2 steki z polędwicy z kością (około 150 g każdy)
100 ml czerwonego wina
2 ząbki czosnku (obrane)
1 łyżka świeżego rozmarynu
200 g zielonych szparagów
200 g pieczonej papryki (ze słoika)
1 łyżka posiekanych orzechów laskowych lub migdałów
szczypta pieprzu cayenne
sól
6 łyżek oliwy z oliwek
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżka octu balsamicznego
1. Przygotuj gratiny zgodnie z zaleceniami na opakowaniu.
2. Umieść steki w naczyniu i zalej je czerwonym winem..
3. Pokrój czosnek na plasterki i wrzuć do zalewy. Dodaj rozmaryn.
4. Dokładnie wymieszaj steki w marynacie.
5. Odetnij zdrewniałe części szparagów, po czym blanszuj pozostałe części przez 2 minuty we wrzątku. Odcedź, przemyj zimną wodą i osusz.
6. Odsącz papryki z zalewy. Upraż orzechy na gorącej, suchej patelni. Utrzyj papryki z orzechami, pieprzem cayenne, solą, 3 łyżeczkami oliwy oraz pietruszką. Podgrzej sos lub serwuj go na zimno.
7. Odsącz steki z zalewy i natrzyj 2 łyżeczkami oliwy z oliwek. Rozgrzej patelnię grillową i smaż mięso 2-3 minuty z każdej strony. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Spróbuj, aby na mięsie pozostały specyficzne ślady/paski z grilla.
8. W międzyczasie wymieszaj szparagi z resztą oliwy i octem balsamicznym i zgrilluj je na drugiej patelni grillowej lub na grillu przez 3-4 minuty.
9. Steki podawaj z sosem paprykowym, szparagami i gratinami Aviko.
Dobra rada:
Użyj steku ribeye - to również bardzo smaczna alternatywa ;)