Pulpeciki z białego mięsa duszone z sosem serowym, papryką, czosnkiem i Super Crunch Zig Zag

Pulpeciki z białego mięsa duszone z sosem serowym, papryką, czosnkiem i Super Crunch Zig Zag

Ilość porcji 4
Czas przygotowania 20-35
Frytownica
Piekarnik

Główny wymagany składnik

Składniki

1 opakowanie Aviko Super Crunch Zig Zag 750 g
500g białego mielonego mięsa
2 jajka
100 g miąższu z czerstwego chleba
szklanka mleka
100 g tartego sera Parmigiano Reggiano
sól i pieprz
posiekana pietruszka
2 marchewki
1 seler
1 biała cebula
szklanka białego wina
szklanka ciepłej wody
oliwa z oliwek extra vergine
Sos z sera i papryki:
1 pęczek pietruszki
pieczone papryki: 1 żółta i 2 czerwone
150 g twarogu
1 cebula
1 ząbek czosnku
chili w proszku
sól

Frytki przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Pulpety:
1. Chleb namaczamy w mleku przez 5 min. Odsączamy i odkładamy na bok.
2. Następnie do miski wbijamy jajka, dodajemy mielone mięso, tarty ser Parmigiano, namoczony wcześniej chleb, posiekaną pietruszkę, szczyptę soli i pieprzu i dokładnie mieszamy za pomocą dłoni, do momentu, aż uzyskamy jednolitą i miękką konsystencję.
3. Formujemy pulpety. Powinny mieć one wielkość ok 2 cm.
4. Marchewkę i selera kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i drobno siekamy.
5. W dużym garnku rozgrzewamy oliwę i podsmażamy pokrojone warzywa.
6. Następnie wykładamy pulpety i podsmażamy przez kilka minut.
7. Dodajemy kieliszek białego wina, podnosimy temperaturę i czekamy, aż odparuje alkohol.
8. Doprawiamy solą i dodajemy szklankę ciepłej wody. Przykrywamy pokrywką i gotujemy na średnim ogniu przez ok 20 min przekręcając pulpety od czasu do czasu.
9. Po upływie tego czasu płyn powinien się zredukować, a pulpety powinny być już dobrze podsmażone i miękkie.

Sos z sera i papryki:
1. Papryki pieczemy w nagrzanym do 250°C piekarniku przez 30 minut.
2. Po upieczeniu zdejmujemy z nich skórkę. Jedną z czerwonych papryk kroimy na kilka mniejszych części i odkładamy.
3. Pietruszkę dokładnie myjemy. Cebulę i czosnek drobno kroimy.
4. W kielichu blendera blendujemy upieczone papryki, pietruszkę, cebulę, czosnek i twaróg. Na koniec doprawiamy solą i chili.

Frytki wykładamy na talerz i doprawiamy do smaku. Na drugim talerzu lub małej patelni umieszczamy sos, w nim pulpety i kawałki czerwonej papryki. Lekko mieszamy i dekorujemy świeżymi ulubionymi ziołami.

Dobra rada:
Opiekanie i pozbawianie papryki skóry pozbawia ją gorzkiego smaku - upieczoną paprykę od razu po wyjęciu z piekarnika można przełożyć do dużej miski i przykryć szczelnie folią spożywczą aby przestygła. Można dodać też kilka... kostek lodu. Skórka zejdzie bez problemu :)

Inne inspiracje

Sugestie produktowe