![](https://aviko.pl/system/cache/img/dzien-probowania-czegos-nowego-g52ilcvmpfk0.png)
![Grip'n dip z wegańskim sosem “serowym” na bazie ziemniaków](https://aviko.pl/system/cache/img/1640x770-aviko-24-250143-out-1nqrtk1gqgng.jpg)
Grip'n dip z wegańskim sosem “serowym” na bazie ziemniaków
![Ilość porcji Ilość porcji](https://aviko.pl/system/themes/aviko/img/icons/porcje.png)
![Czas przygotowania Czas przygotowania](https://aviko.pl/system/themes/aviko/img/icons/czas.png)
![Frytownica Frytownica](https://aviko.pl/system/themes/aviko/img/icons/frytownica.png)
![Airfryer Airfryer](https://aviko.pl/system/themes/aviko/img/icons/airfyryer.png)
![Wegańskie Wegańskie](https://aviko.pl/system/themes/aviko/img/icons/weganskie.png)
![Wegetariańskie Wegetariańskie](https://aviko.pl/system/themes/aviko/img/icons/wegetarianskie.png)
½ opakowania frytek Grip 'n Dip
sos “serowy”:
2-3 ziemniaki
1 marchew lub ¼ niewielkiej dyni Hokkaido
1 cebula
½ szklanki napoju roślinnego
3 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
1 łyżeczka sosu sojowego
¼ szklanki nieaktywnych płatków drożdżowych
przyprawy: sól do smaku, ½ łyżeczki wędzonej papryki, ½ łyżeczki kurkumy
do podania: świeże zioła: np. ½ pęczka szczypiorku
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i pieczemy frytki Grip'n dip przez około 12 minut, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Ziemniaki, marchew (lub dynię) i cebulę obieramy i gotujemy w niewielkiej ilości osolonej wody wraz z napojem roślinnym. Kiedy warzywa będą miękkie, odlewamy wodę do innego pojemnika. Warzywa wkładamy do malaksera i miksujemy wraz z płatkami drożdżowymi, olejem, sosem sojowym i przyprawami. Opcjonalnie doprawiamy do smaku solą i dolewamy wodę, jeśli sos jest zbyt gęsty.
Upieczone frytki Grip 'n Dip podajemy z sosem, opcjonalnie posypane np. świeżym szczypiorkiem.