Frytki z kimchi, furikake (mieszanką sezamu) i szczypiorem

Frytki z kimchi, furikake (mieszanką sezamu) i szczypiorem

Ilość porcji 2-4
Czas przygotowania 25-45
Frytownica
Piekarnik

Główny wymagany składnik

Składniki

AVIKO Super Crunch Original 750g

1 kapusta pekińska
2-3 łyżki koreańskiej pasty chili Gochujang
3 cm kawałek świeżego imbiru
2 łyżki sosu rybnego
2 łyżeczki octu ryżowego
2 ząbki czosnku
2 pęczek szczypiorku
1 marchew
1 jabłko
sól
1 łyżeczka cukru
⅓ szklanki łuskanego, prażonego sezamu
⅓ szklanki czarnego sezamu
1 glon nori
2 -3 łyżki majonezu

1. Kapustę kroimy w grubszę plasterki a następnie mocno solimy i odstawiamy na godzinę. Po godzinę kapustę opłukujemy pod bieżącą wodą i mieszamy z pastą chili, startym na drobnych oczkach imbirem, sosem rybnym, octem ryżowym, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekanym 1 pęczkiem szczypiorku, startą na grubych oczkach marchewką i jabłkiem oraz cukrem. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na tydzień w ciemne miejsce, co 2-3 dni mieszając a następnie przekładamy słoik do lodówki.
2. Kiedy kimchi jest gotowe, przygotowujemy frytki. Frytki wstawiamy do rozgrzanego na 220 stopni piekarnika i pieczemy przez około 20 minut.
3. W międzyczasie wyjmujemy kimchi z lodówki i odlewamy 5-6 łyżek soku z kimchi, które mieszamy z majonezem.
4. Nori drobno blendujemy i mieszamy z czarnym i białym, prażonym sezamem. Kolendrę i szczypiorek drobno siekamy.
5. Na upieczone frytki wykładamy kimchi, całość skrapiamy majonezem z sokiem z kimchi, posypujemy świeżymi ziołami i furikake. 

Inne inspiracje

Sugestie produktowe