![](https://aviko.pl/system/cache/img/dzien-z-przekaskami-2vv693a94ij0.png)
![Churrosy z sosem piernikowym oraz z sosem z gorzkiej czekolady i sera pleśniowego](https://aviko.pl/system/cache/img/1640x770-aviko-24-250183-out-l4658cajtfk0.jpg)
Churrosy z sosem piernikowym oraz z sosem z gorzkiej czekolady i sera pleśniowego
![Ilość porcji Ilość porcji](https://aviko.pl/system/themes/aviko/img/icons/porcje.png)
![Czas przygotowania Czas przygotowania](https://aviko.pl/system/themes/aviko/img/icons/czas.png)
![Piekarnik Piekarnik](https://aviko.pl/system/themes/aviko/img/icons/piekarnik.png)
![Airfryer Airfryer](https://aviko.pl/system/themes/aviko/img/icons/airfyryer.png)
![Wegańskie Wegańskie](https://aviko.pl/system/themes/aviko/img/icons/weganskie.png)
![Wegetariańskie Wegetariańskie](https://aviko.pl/system/themes/aviko/img/icons/wegetarianskie.png)
1 op. Churrosów
krem piernikowy:
200 g dobrej jakości białej czekolady
100-125 ml śmietany kremówki
½ łyżeczki przyprawy piernikowej
5-6 sztuk herbatników korzennych/ twardych pierniczków
krem z gorzkiej czekolady i sera pleśniowego:
200 ml śmietany kremówki
200 g dobrej jakości gorzkiej czekolady
około 50 g sera pleśniowego
Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni i pieczemy Churrosy przez około 10 minut, zgodnie z instrukcją na opakowaniu, aż będą złociste i chrupiące. W międzyczasie przygotowujemy kremy.
Krem piernikowy: w małym garnku podgrzewamy śmietankę. W międzyczasie drobno siekamy białą czekoladę i kruszymy pierniczki. Do gorącej śmietanki dodajemy czekoladę, przyprawę do piernika i całość mieszamy. Krem przekładamy do małej miseczki i posypujemy pokruszonymi pierniczkami.
Krem z gorzkiej czekolady i sera pleśniowego: w małym garnku podgrzewamy śmietankę. W międzyczasie drobno siekamy gorzką czekoladę i kruszymy ser pleśniowy. Do gorącej śmietanki dodajemy czekoladę oraz ser pleśniowy. Całość mieszamy aż do połączenia się składników. Krem przekładamy do małej miseczki.
Podajemy z lekko przestudzonymi Churrosami i sosami w miseczkach.
Dobra rada: Churrosy z kremem piernikowym to idealna wersja dla dzieci, a z kremem z gorzkiej czekolady i sera pleśniowego dla dorosłych :)