Churrosy z sosem piernikowym oraz z sosem z gorzkiej czekolady i sera pleśniowego
1 op. Churrosów
krem piernikowy:
200 g dobrej jakości białej czekolady
100-125 ml śmietany kremówki
½ łyżeczki przyprawy piernikowej
5-6 sztuk herbatników korzennych/ twardych pierniczków
krem z gorzkiej czekolady i sera pleśniowego:
200 ml śmietany kremówki
200 g dobrej jakości gorzkiej czekolady
około 50 g sera pleśniowego
Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni i pieczemy Churrosy przez około 10 minut, zgodnie z instrukcją na opakowaniu, aż będą złociste i chrupiące. W międzyczasie przygotowujemy kremy.
Krem piernikowy: w małym garnku podgrzewamy śmietankę. W międzyczasie drobno siekamy białą czekoladę i kruszymy pierniczki. Do gorącej śmietanki dodajemy czekoladę, przyprawę do piernika i całość mieszamy. Krem przekładamy do małej miseczki i posypujemy pokruszonymi pierniczkami.
Krem z gorzkiej czekolady i sera pleśniowego: w małym garnku podgrzewamy śmietankę. W międzyczasie drobno siekamy gorzką czekoladę i kruszymy ser pleśniowy. Do gorącej śmietanki dodajemy czekoladę oraz ser pleśniowy. Całość mieszamy aż do połączenia się składników. Krem przekładamy do małej miseczki.
Podajemy z lekko przestudzonymi Churrosami i sosami w miseczkach.
Dobra rada: Churrosy z kremem piernikowym to idealna wersja dla dzieci, a z kremem z gorzkiej czekolady i sera pleśniowego dla dorosłych :)