Churrosy z sosem piernikowym oraz z sosem z gorzkiej czekolady i sera pleśniowego

Churrosy z sosem piernikowym oraz z sosem z gorzkiej czekolady i sera pleśniowego

Ilość porcji 2-4
Czas przygotowania 10-15
Piekarnik
Airfryer
Wegańskie
Wegetariańskie

Główny wymagany składnik

Składniki

1 op. Churrosów

krem piernikowy:
200 g dobrej jakości białej czekolady
100-125 ml śmietany kremówki
½ łyżeczki przyprawy piernikowej
5-6 sztuk herbatników korzennych/ twardych pierniczków

krem z gorzkiej czekolady i sera pleśniowego:
200 ml śmietany kremówki
200 g dobrej jakości gorzkiej czekolady
około 50 g sera pleśniowego

Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni i pieczemy Churrosy przez około 10 minut, zgodnie z instrukcją na opakowaniu, aż będą złociste i chrupiące. W międzyczasie przygotowujemy kremy.

Krem piernikowy: w małym garnku podgrzewamy śmietankę. W międzyczasie drobno siekamy białą czekoladę i kruszymy pierniczki. Do gorącej śmietanki dodajemy czekoladę, przyprawę do piernika i całość mieszamy. Krem przekładamy do małej miseczki i posypujemy pokruszonymi pierniczkami.

Krem z gorzkiej czekolady i sera pleśniowego: w małym garnku podgrzewamy śmietankę. W międzyczasie drobno siekamy gorzką czekoladę i kruszymy ser pleśniowy. Do gorącej śmietanki dodajemy czekoladę oraz ser pleśniowy. Całość mieszamy aż do połączenia się składników. Krem przekładamy do małej miseczki.

Podajemy z lekko przestudzonymi Churrosami i sosami w miseczkach.

Dobra rada: Churrosy z kremem piernikowym to idealna wersja dla dzieci, a z kremem z gorzkiej czekolady i sera pleśniowego dla dorosłych :)

Inne inspiracje

Sugestie produktowe