Churros z sosem z masła orzechowego i czekolady
Niewiele jest na świecie osób, które jadły churros i im nie smakowało. Jednak wykonanie tych pysznych ciasteczek nie jest wcale takie proste – trzeba zaparzyć ciasto, najlepiej mieć rękaw cukierniczy, no i smażyć… Z AVIKO Churros wystarczy rozgrzać piekarnik i przygotować prosty lecz niebanalny sos. Gwarantowany przebój każdej imprezy.
Składniki:
AVIKO Churros (1 opakowanie – to 12 szt. ciasteczek churros)
cukier i cynamon do posypania
Sos:
200 ml mleka lub napoju roślinnego np. migdałowego
70 g czekolady gorzkiej lub mlecznej
70 g masła orzechowego
skórka z połowy cytryny (uwaga, ścieraj tylko żółtą, zewnętrzną część skórki)
Piekarnik rozgrzej do 220°C (góra-dół). Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę wyłóż „uszy” churros i piecz przez około 7-8 minut, lub do odpowiedniego zrumienienia. Jeśli chcesz by churros były wyjątkowo chrupiące, to na ostatnią minutę pieczenia włącz termoobieg w piekarniku.
Sos:
Do rondelka wlej mleko, dodaj masło orzechowe oraz pokruszoną czekoladę. Podgrzej na niedużym ogniu cały czas mieszając, do rozpuszczenia się składników. Nie doprowadzaj do wrzenia, wystarczy, ze wszystkie składniki się z sobą zmieszają. Odstaw do wystygnięcia. Na koniec dodaj startą skórkę z cytryny.
Dobra rada:
Churros wyjęte z piekarnika posyp mieszanką cukru i cynamonu, a następnie podawaj z sosem. Smacznego!