Churros z czekoladowym karmelem z anyżem

Churros z czekoladowym karmelem z anyżem

Ilość porcji 2-3
Czas przygotowania 8-10
Piekarnik
Airfryer

Główny wymagany składnik

Składniki

Aviko CHURROS 300 g
4 łyżki białego cukru
1/4 szklanki wody
100 ml śmietany kremówki
2 łyżki masła
2 kostki gorzkiej czekolady
około ½  łyżeczki mielonego anyżu

Przepis

1. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Churrosy wykładamy na papier do pieczenia i pieczemy około 7 minut.
2. W międzyczasie przygotowujemy czekoladowy karmel z anyżem. Do rondelka wsypujemy cukier i rozprowadzamy go po całym dnie cienką warstwą. Podgrzewamy na średnim ogniu bez mieszania do czasu aż cukier się rozpuści i zacznie brązowieć. Gdy osiągnie brązowy kolor wlewamy wodę (uwaga, będzie pryskać!) i energicznie mieszamy aż cukier się rozpuści. Gotujemy przez minutę, następnie dodajemy śmietankę. Delikatnie podgrzewamy przez 2-3 minuty, zdejmujemy z ognia i dodajemy czekoladę oraz anyż.
3. Mieszamy aż do połączenia się wszystkich składników. Delikatnie przestudzony przelewamy do słoiczka.
4. Churrosy podajemy z gorącym, czekoladowym karmelem z anyżem.

Aviko Sp. z o.o.