Buźki ziemniaczane z domowym ketchupem
2 opakowania ziemniaczanych buziek Aviko LACHEBEKJES
Ketchup:
500 g passaty pomidorowej
2 czerwone cebule
½ nieobranego jabłka
½ szklanki octu jabłkowego
1 łyżka brązowego cukru
gałka muszkatołowa, świeży imbir, słodka papryka
sos Worcestershire
oliwa z oliwek
sól
Buźki:
Przygotuj zgodnie z sugestią na opakowaniu.
Ketchup:
1. Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na dużej patelni z dodatkiem trzech łyżek oliwy.
2. Dodaj drobno pokrojone jabłko i gotuj przez 3-4 minuty. Następnie dodaj ocet jabłkowy, tarty imbir według uznania, gałkę muszkatołową i słodką paprykę, kilka kropel sosu Worcestershire i szczyptę soli.
3. Dokładnie wymieszaj i gotuj przez około 1 godzinę.
4. Zdejmij ketchup z ognia, zblenduj i przetrzyj przez sito by był gładki.
5. Podawaj z ziemniaczanymi buźkami.