Burger z łososiem, salsą z awokado oraz mango i Onion Rings
300-400 g łososia surowego bez skóry
1 czerwona cebula
sól i pieprz do smaku
2-3 łyżki bułki tartej
2-3 łyżki parmezanu
½ pęczka natki z pietruszki lub kolendry
skórka z ½ cytryny
sól i pieprz do smaku
4-6 bułek do burgerów
Aviko ONION RINGS 450 g
1-2 łyżki masła
2 dojrzałe awokado
½ pęczka kolendry
1 mango
1 limonka
1 czerwona cebulka
1 habanero
1 zielony ogórek
1 kapusta czerwona
½ szklanki octu winnego
2 łyżki cukru
sól i pieprz do smaku
1. Łososia drobno kroimy albo mielimy w maszynce do mięsa.
2. Następnie dodajemy bardzo drobno posiekaną czerwoną cebulkę, bułkę tartą, parmezan, posiekaną natkę z pietruszki lub kolendrę oraz skórkę z cytryny. Całość wyrabiamy na jednolitą masę i formujemy w burgery.
3. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Onion Rings wykładamy na papier do pieczenia i pieczemy około 20 minut.
4. Awokado blendujemy wraz z kolendrą, sokiem z limonki i habanero w blenderze na gładką masę. Jeśli masa będzie zbyt gęsta można dodać trochę jogurtu lub wody. Następnie dodajemy drobno posiekaną czerwoną cebulkę i drobno pokrojone mango.
5. W garnku zagotowujemy ½ szklanki octu winnego ze szklanką wody, 2 łyżeczkami soli i cukru. Zalewę studzimy. W międzyczasie szatkujemy na szatkownicy kapustę. Kapustę zalewamy zalewą i odstawiamy na 10-15 minut. Następnie odsączamy i przekładamy do miseczki.
6. Na patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki masła i smażymy burgery po 4-5 minut z każdej strony. Do piekarnika wkładamy przekrojone bułki na 1-2 minuty. Ogórka myjemy i kroimy w cienkie podłużne paski przy pomocy obieraczki.
7. Składamy burgera: ciepłe bułki smarujemy salsą z awokado i mango (górę i dół bułki), następnie układamy burgera, ogórka, czerwoną kapustę i krążki cebulowe, górę bułki. Jemy od razu!