AVIKO Sweet potato fries z krewetkami i salsą mango-marakuja-chilli
AVIKO Sweet potato fries / AVIKO Sweet potato crinkle fries
Salsa:
1 świeże słodkie mango (lub pulpa pokrojona w małe kosteczki)
1 pulpa z marakuji
1/2 czerwonej cebuli drobno posiekanej
garść świeżej kolendry (drobno posiekanej)
1/2 ogórka (pokrojonego na małe kwadraciki)
1 czerwone chilli (drobno pokrojone)
2-3 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz
Krewetki:
½ kg świeżych krewetek (obrane i oczyszczone)
50ml soku pomarańczowego
4 ząbki czosnku pokrojonego na plasterki
sól, pieprz
3 łyżki oliwy z oliwek
AVIKO Sweet potato fries przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Wymieszaj wszystkie składniki na salsę. Odstaw do lodówki by "przeszły" się smaki.
Krewetki wymieszaj z pozostałymi składnikami i pozostaw przynajmniej 30 minut, aby się zamarynowały. Po tym czasie krewetki smaż na patelni, na średnim ogniu, przez około 45 sekund na każdą stronę.
Na AVIKO Sweet potato fries wyłóż salsę mango, a następnie na salsę ułóż krewetki. Udekoruj świeżą kolendrą i plasterkami mango. Smacznego!