AVIKO Sweet potato fries z krewetkami i salsą mango-marakuja-chilli

AVIKO Sweet potato fries z krewetkami i salsą mango-marakuja-chilli

Ilość porcji 1-2
Czas przygotowania 30
Frytownica
Piekarnik
Airfryer
Patelnia
Bez laktozy
Bez glutenu
Ostre

Główny wymagany składnik

Składniki

AVIKO Sweet potato fries / AVIKO Sweet potato crinkle fries

Salsa:
1 świeże słodkie mango (lub pulpa pokrojona w małe kosteczki)
1 pulpa z marakuji
1/2 czerwonej cebuli drobno posiekanej
garść świeżej kolendry (drobno posiekanej)
1/2 ogórka (pokrojonego na małe kwadraciki)
1 czerwone chilli (drobno pokrojone)
2-3 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz

Krewetki:
½ kg świeżych krewetek (obrane i oczyszczone)
50ml soku pomarańczowego
4 ząbki czosnku pokrojonego na plasterki
sól, pieprz
3 łyżki oliwy z oliwek

AVIKO Sweet potato fries przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Wymieszaj wszystkie składniki na salsę. Odstaw do lodówki by "przeszły" się smaki. 

Krewetki wymieszaj z pozostałymi składnikami i pozostaw przynajmniej 30 minut, aby się zamarynowały. Po tym czasie krewetki smaż na patelni, na średnim ogniu, przez około 45 sekund na każdą stronę. 

Na AVIKO Sweet potato fries wyłóż salsę mango, a następnie na salsę ułóż krewetki. Udekoruj świeżą kolendrą i plasterkami mango. Smacznego!

Inne inspiracje

Sugestie produktowe