AVIKO Pati Parts Garlic z pastą z pieczonych bakłażanów, pomidorami i szalotką (Salata de vinete)

AVIKO Pati Parts Garlic z pastą z pieczonych bakłażanów, pomidorami i szalotką (Salata de vinete)

Ilość porcji 2-4
Czas przygotowania ~120
Frytownica
Piekarnik
Airfryer
Wegetariańskie

Główny wymagany składnik

Składniki

AVIKO Pati Parts Garlic

Pasta:
3 bakłażany (ok 1,2 kg)
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki słodkiej papryki (1g)
1/4 łyżeczki chilli (0,5g)
1/4 łyżeczki wędzonej papryki (0,5g)
1 łyżka oliwy
1-2 łyżki octu z białego wina
1 łyżeczka miodu
2-3 łyżki majonezu (ok 100g)

Salsa pomidorowa i dodatki:
12-15 pomidorków koktajlowych (możesz też użyć 3 dużych pomidorów)
½ pokrojonej szalotki 
1 pęczek bazylii
szczypta soli
zczypta pieprzu
1-2 łyżki oliwy
1-2 łyżki octu balsamicznego
50g prażonych orzechów włoskich - posiekanych na małe kawałki
1 kromka chleba

Przygotowanie pasty z bakłażanów:
•    Piekarnik rozgrzej do 200 stopni, ustaw opcje grzania góra-dół, bakłażany nakłuj widelcem i piecz 90 minut (bakłażany można też upiec na grillu, będą smakowały dużo lepiej). Po 90 minutach wyjmij je, włóż do miski, przykryj pokrywką i odstaw na 10-15 minut - w ten sposób skórka będzie łatwiej odchodzić. 

•    Zdejmij skórkę, przełóż miąższ na sitko, dodaj 1 łyżeczkę soli, wymieszaj i odstaw na 10 minut – w ten sposób odsączymy miąższ bakłażana i dzięki temu pasta będzie gęstsza – a sok można wykorzystać do przygotowania sosu.
Posiekaj miąższ bakłażana, włóż do miski i dopraw słodką papryką, chilli, wędzoną papryką, czarnym pieprzem, octem, miodem i majonezem. Spróbuj - w razie potrzeby dodaj więcej soli.

Salsa pomidorowa:
•    Pomidorki koktajlowe pokrój na ćwiartki (jeśli używasz dużego pomidora pokrój go na małe kawałki), włóż do miski, dodaj pokrojoną w kostkę szalotkę, drobno pokrojoną bazylię, sól, pieprz, oliwę z oliwek i ocet balsamiczny - dobrze wymieszaj i odstaw na bok.

Czas na połączenie składników:
•   AVIKO Pati Parts Garlic przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gotowe aromatyczne cząstki serwujemy z pastą z bakłażana i salsą pomidorową.

Inne inspiracje

Sugestie produktowe