AVIKO Rösti Rondjes Naturel z sosem pieczarkowo-beszamelowym (ciulama de ciuperci) i chrupiącym bekonem

AVIKO Rösti Rondjes Naturel z sosem pieczarkowo-beszamelowym (ciulama de ciuperci) i chrupiącym bekonem

Ilość porcji 2-4
Czas przygotowania 30
Piekarnik
Garnek
Airfryer

Główny wymagany składnik

Składniki

AVIKO Rösti Rondjes Naturel

Sos pieczarkowo-beszamelowy:
1kg pieczarek
1l wody
duża szczypta soli
2-3 liście laurowe 
1 łyżka mąki pszennej
2 łyżki masła
600ml wywaru z kurczaka*/ warzywnego
150ml śmietany 18%
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/4 łyżeczki wędzonej papryki 
1/4 łyżeczki ostrej papryki (1 łyżeczka, jeśli lubisz ostrość) 

3 plastry wędzonego bekonu (opcjonalnie)    

* Do wersji wegetariańskiej użyj bulionu warzywnego. 

AVIKO Rösti Rondjes Naturel przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Do 1 litra wody dodaj sól i 2-3 liście laurowe. Do gotującej się wody wrzuć pokrojone w ćwiartki pieczarki i gotuj przez ok. 10-15 minut. Po ugotowaniu wyjmij je i wyłóż na sitko, aby odsączyć nadmiar wody. 

W tym czasie przygotuj sos: w garnku lub w głębokiej patelni roztop na średnim ogniu 2 łyżki masła i dodaj mąkę. Ciągle mieszając utrzymuj na ogniu, aż uzyskasz gładką pastę (2-3 minuty). 

Następnie zacznij dolewać po chochli wywaru, za każdym razem bardzo dokładnie mieszając, aż dodasz cały wywar. Dodaj resztę przypraw, wymieszaj i gotuj na małym ogniu, aż uzyskasz kremowy sos. 
Do sosu dodaj pieczarki, wymieszaj, następnie dodaj śmietanę i drobno posiekany koperek. Ponownie wymieszaj, trzymaj na małym ogniu przez 1 minutę i gotowe! 

Chrupiący bekon: 
Plasterki benkonu połóż na blachę do pieczenia i piecz w piekarniku w temperaturze 180 stopni, z opcją termoobiegu, przez 10-15 minut (aż będą lekko chrupiące). Wyjmij, ułóż na talerzu, na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu, następnie pokrój na małe kawałki. 

Na talerze wyłóż sos pieczarkowo-beszamelowy, następnie rösti, chrupiący bekon, całość posyp ziołami (szczypiorkiem albo pietruszką). 

Inne inspiracje

Sugestie produktowe