Urodziny we wrześniu - pomysły na ciekawe przekąski!

Urodziny we wrześniu - pomysły na ciekawe przekąski!

05.09.2022

Urodziny to dla Ciebie najważniejszy dzień w roku? Witaj w klubie! Podczas świętowania w domu przydadzą się oryginalne przekąski, które pobudzą apetyt przed daniem głównym. Zobacz nasze propozycje na urodzinowe smakołyki!

Hasta la vista, churros!

Churros to tradycyjna przekąska pochodząca z Hiszpanii. Łatwa w przygotowaniu, tłusta i sycąca, a do tego najczęściej podawana na słodko. Świetnie więc zastąpi deser!

Składniki:
●    woda,
●    masło,
●    mąka,
●    jajka,
●    cukier,
●    sól,
●    olej roślinny,
●    aromat waniliowy.

Sposób przygotowania - ciasto:
Do garnka wrzuć masło, wodę, sól i cukier. Poczekaj, aż masło się rozpuści, a woda zacznie gotować. Dodaj mąkę i zacznij mieszać przez około 2 minuty do momentu uformowania się gładkiego ciasta. Odstaw garnek, by ciasto ostygło, dodaj aromat waniliowy i jajko. Zacznij ucierać ciasto, najlepiej przy użyciu miksera.

Sposób przygotowania - churrosy:
Rozgrzej olej na patelni. Ciasto włóż do rękawa cukierniczego z wcięciami w kształcie gwiazdki - to ważne, by churros miał swoją charakterystyczną formę. Na nagrzany olej sprawnie i ostrożnie wyciskaj churrosy z rękawa. Jednego churrosa smaż po około dwie minuty na stronę, do momentu zarumienienia. Na koniec możesz obtoczyć je w cukrze pudrze, czekoladzie czy cynamonie - jak lubisz! Jedz na ciepło albo na zimno.

Jeśli nie masz czasu lub ochoty na samodzielne przygotowywanie tego hiszpańskiego specjału, wybierz mrożone churrosy od Aviko!

Pikantne kulki mocy

Zostajemy w latynoskich klimatach! Jalapeño to pikantna papryczka pochodząca z gorrrącego Meksyku. My pokażemy Ci, jak rozgrzać podniebienia Twoich gości - za pomocą jalapeño balls! To panierowane kulki nadziewane kremowym serkiem śmietankowym połączonym z kawałkami zielonej papryczki jalapeño. Możesz podawać je solo z różnymi sosami albo wkomponować jako dodatek np. do dania głównego. Pamiętaj tylko, by przed ich podaniem ostrzec wszystkich zgromadzonych o ostrzejszym smaku!

(Nie) klasyczne frytki

Nie wyobrażamy sobie lepszej przekąski urodzinowej niż frytki! Jako że jesteśmy w tym ekspertami (nieskromnie mówiąc), polecamy Ci takie propozycje:

●    ze skórką - frytki jak u mamy, czyli tradycyjnie podane ze skórką. Chcesz pobudzić wspomnienia z zeszłych urodzin i przenieść się myślami do czasów młodości? Zaserwuj je z łagodnym ketchupem lub majonezem i oddaj się w objęcia nostalgii!

●    z batatów - frytki “na słodko” to nasza kolejna propozycja na (nie)klasyczne podejście do frytek. Zdrowo, pysznie i supermodnie! Zaskocz gości na przyjęciu aż dwoma rodzajami batatowych frytek: prostych i karbowanych. Z Aviko to dziecinnie proste!

●    z dodatkami - frytki “z doładowaniem” to świetna opcja, jeśli nie planujesz dania głównego i chcesz wzbogacić nieco swoje przekąski. Generalnie do frytek możesz dodać dosłownie wszystko - pamiętaj jednak, by zawsze znalazł się tam przynajmniej ser, sos i wybrane warzywa. My uwielbiamy połączenie pomidorków koktajlowych z czerwoną cebulą i rukolą!

Krążki cebulowe od wujka z Ameryki

Jedna z najpopularniejszych przekąsek na świecie! Posiekana cebula w obfitej panierce jest idealna do piwa i innych gorzkich trunków. Często stanowi również alternatywę dla ziemniaczanych smakołyków, np.tradycyjnych frytek czy łódeczek. Tzw. onion rings pokochali nie tylko Brytyjczycy i Amerykanie - możesz mieć je również na swoim urodzinowym przyjęciu. Postaw na krążki cebulowe od Aviko, które są bardzo proste w przygotowaniu. Wystarczą tylko 2 minuty we frytkownicy, by cieszyć się ich intensywnym smakiem!

Zakręcona, zakręcona…

Nasze urodzinowo-przekąskowe zestawienie kończymy kolejnym przepisem - tym razem na proste, szybkie i efektywne spiralki ziemniaczane. Idealna przekąska nie tylko dla dzieciaków!

Składniki:
●    ziemniaki,
●    patyczki do szaszłyka,
●    przyprawa do ziemniaków,
●    olej,
●    sól.

Sposób przygotowania:
Przez umytego ziemniaka ze skórką przebij patyczek do szaszłyka. Za pomocą noża nacinaj ziemniaka pod kątem tak, aby uformowały się plastry. Następnie rozciągnij całość wzdłuż patyczka, by powstała spirala. Wysmaruj ją olejem, dopraw solą oraz przyprawą do ziemniaka i wyłóż na blachę nakrytą papierem do pieczenia. Piecz przez około 40-45 minut. Pamiętaj o obracaniu na drugą stronę. Gotowe!

W powyższych przepisach celowo nie podawaliśmy konkretnej ilości ani gramatury składników, ponieważ te dane zależą od liczby porcji, które chcesz przygotować - a skoro walczymy z marnowaniem jedzenia, wierzymy, że dopasujesz optymalną liczebność poszczególnych produktów!

Zobacz także