Meksyk: kuchnia kolorowych dodatków. Przepisy na sosy i salsy do frytek
17.08.2022
Umówmy się: frytki w połączeniu z solą są w porządku, ale to właśnie różnorodne sosy sprawiają, że smakują wybornie! Zapraszamy Cię na kulinarną podróż do Meksyku, w której odkryjemy przed Tobą receptury na najlepsze salsy do ziemniaczanych przekąsek.
Ale Meksyk!
Jeśli lubisz aromatyczne, nieco pikantne jedzenie, kuchnia meksykańska (lub z rejonu Tex-Mex) z pewnością jest Ci znana. Wyrazisty smak, świeże, lokalne składniki i nieskomplikowane przepisy sprawiają, że cieszy się ogromną popularnością na całym świecie. W Aviko łączymy pasję do ziemniaczanych potraw z meksykańskimi delikatesami, dlatego przedstawiamy proste przepisy na nasze ulubione salsy do frytek. Mamy nadzieję, że Twoje kubki smakowe będą zadowolone!
Podkręcona salsa pomidorowa
Salsa w Meksyku jest jak ketchup w USA - a nawet więcej. Wariacji na jej temat powstało mnóstwo, a tym razem przedstawiamy przepis na klasyczną salsę pomidorową w pikantniejszej wersji. Dla mocnych smakowych wrażeń!
Składniki:
pomidory
papryczka chipotle adobo (wędzona papryka jalapeno)
ząbek czosnku
sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki umieść w wysokim pojemniku i dokładnie zblenduj - ważne, by blendować tak długo, aż powstała masa będzie maksymalnie gładka. Całość wlej na patelnię (bez żadnego tłuszczu) i smaż do momentu odparowania wody. Możesz nawet pozwolić salsie na lekkie przypalenie - to doda jej cięższego, dymnego posmaku. Na koniec przypraw solą i pieprzem, opcjonalnie kolendrą lub kuminem. Do podawania na ciepło lub na zimno.
Chipotle mayo - dla miłośników majonezu
Zostało Ci trochę papryczek chipotle z poprzedniego przepisu? To wykorzystaj je w kolejnym! Oto sposób na połączenie majonezu z meksykańską pikanterią. Polecamy do frytek Aviko Grip ‘n Dip.
Składniki:
majonez (może być również wegański)
łyżka wody
sok z limonki
marynata adobo z papryczek chipotle lub pół takiej papryczki
wędzona papryka słodka
sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Nic prostszego! Po prostu włóż wszystkie składniki (oprócz marynaty) w misce i dokładnie wymieszaj. Do powstałej masy możesz dodawać stopniowo marynatę lub papryczkę, dopasowując ją do swojego stopnia ostrości. Całość ponownie wymieszaj. I jedz ostrożnie!
Łagodna salsa śmietanowa
Po ostrych papryczkach przyszedł czas na coś delikatniejszego dla Twoich kubków smakowych, czyli salsę śmietanową Sour Cream. Bardzo popularna w Meksyku do ostudzania pikanterii przeróżnych potraw.
Składniki:
śmietana
kolendra
sok z limonki
opcjonalnie sól
Sposób przygotowania:
Śmietanę przełóż do miski. Wyciśnij do niej sok z limonki. Poszatkuj kolendrę i wsyp do miski. Możesz dodać również sól, jeśli chcesz. Całość dokładnie wymieszaj.
Klasyk nad klasykami, czyli zielone guacamole
Nie trzeba być znawcą kuchni meksykańskiej, aby znać ten sos! Mowa oczywiście o guacamole, czyli najpopularniejszym meksykańskim dipie do różnych dań i przekąsek. Podstawowa wersja zawiera jedynie awokado, limonkę i sól. My jednak nieco pobawimy się tą klasyczną formą!
Składniki:
awokado Hass
cebula czerwona
ząbek czosnku
pomidor
kolendra.
sok z limonki
papryczka chilli
sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Wydrąż miąższ z awokado i przełóż go do miski za pomocą widelca. Lekko go ugnieć. Dodaj sok z limonki i czosnek. Znowu ugnieć widelcem. Pokrój w drobną kosteczkę pomidor, cebulę oraz chilli. Poszatkuj kolendrę. Wymieszaj całość z powstałą wcześniej pastą. Popierz i posól do smaku.
Salsa Mango Pico de Gallo
Ostatni przepis to połączenie tropikalnego, słodkiego mango z pikanterią cebuli i czosnku. Zwróć uwagę, by mango użyte do tej salsy było dojrzałe.
Składniki:
mango
cebula
ząbek czosnku
sok z limonki
kolendra
Sposób przygotowania:
Mango, cebulę oraz czosnek pokrój w drobne kosteczki (pamiętaj, by mango wcześniej dodatkowo obrać ze skórki). Wraz z posiekaną kolendrą umieść całość w misce i dokładnie wymieszaj. Salsę podaje się schłodzoną, więc włóż ją do lodówki na kilka godzin (temperaturę dopasuj do swoich preferencji).
W powyższych przepisach celowo nie podawaliśmy konkretnej ilości ani gramatury składników, ponieważ te dane zależą od liczby porcji, które chcesz przygotować - a skoro walczymy z marnowaniem jedzenia, wierzymy, że dopasujesz optymalną liczebność poszczególnych produktów!