Wakacyjne podróże - okazja do próbowania nowych, ziemniaczanych smaków!
01.08.2022
Ziemniaki to nasz narodowy składnik - bez dwóch zdań!
Polacy kochają ziemniaki w każdej znanej formie - do pary ze schabowym, w formie frytek, w pierogach ruskich, na kształt placków… Czy wiesz, że nie tylko nasz naród zakochał się w tej przepysznej bulwie? Urlopowe wojaże to doskonała okazja do zgłębiania mniej popularnych, ziemniaczanych smaków poza granicami naszego kraju!
Moules frites: frytki po belgijsku
Jak być może wiesz, frytki pochodzą właśnie z Belgii. Który inny kraj mógłby je więc podawać z mulami i jeszcze uczynić z tego narodową potrawę? Klasyczne frytki belgijskie (miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz) podaje się z mulami z dodatkiem najczęściej masła, szalotki, pietruszki i wina białego.
Niemieckie racuchy, czyli lippischer pickert
Wybierasz się na city-breaka do Niemiec? Koniecznie skosztuj ilppischer pickert! To drożdżowe racuchy różniące się od tych znanych w Polsce zawartością startych ziemniaków. Ponadto są większe - najczęściej jeden racuch ma średnicę patelni do naleśników. Niemcy najczęściej wybierają racuchy wytrawne. Co może być ciekawe (i zastanawiające zarazem), jedzą ją głównie z… pasztetową!
Pommes duchesse - francuski ziemniak na słodko-słono
Francja słynie z wybornej, głęboko przemyślanej i pięknie podanej kuchni. W jej skład wchodzą pommes duchesse - wytrawne ciasteczka z gotowanych ziemniaków zawierające również masło, żółtko jajka i gałkę muszkatołową. Wybierz ją na wakacjach w Normandii lub w Paryżu, zawsze wtedy, gdy najdzie Cię ochota na przekąskę, ale nie chcesz przesadzać ze słodyczami!
Gamja jeon, czyli smaki Dalekiego Wschodu
Jak się okazuje, w dalekiej Azji również lubują się w plackach ziemniaczanych! Gamja jeon to tradycyjne, smażone na głębokim tłuszczu placki, które podaje się w towarzystwie choganjang – dressingu na bazie sosu sojowego i octu. W podstawowej wersji zawierają jedynie ziemniaki, sól i olej. Inne popularne dodatki do tych koreańskich placuszków to grzyby, marchewka, szczypiorek czy papryczka chilli.
Poutine - kanadyjska wariacja na temat frytek
Dawno nie było frytek w naszym zestawieniu! Powracamy z nimi w wersji kanadyjskiej znanej zwłaszcza w prowincji Quebec. Poutine to świetna przekąska lub samodzielna potrawa z dodatkiem sera cheddar i mięsnego sosu o głębokiej, ciemnej barwie.
Południowoamerykańskie przysmaki z ziemniaków
Jak się okazuje, frytki jada się wszędzie - również w Ameryce Południowej. Podczas wakacyjnych podróży do tego regionu świata koniecznie sprobuj peruwiańskiego street-foodu, czyli salchipapas. To frytki podane z sowitą porcją smażonej kiełbasy i białą kapustą. Z kolei w Chile poproś o chorrillanę. Typowe dodatki do tych frytek to jaja, mielone mięso oraz cebula.
Szwajcarskie rösti idealne na śniadanie
Nasz ranking kończymy za pomocą rösti - pysznych placków z tartego ziemniaka jedzonych głównie w Szwajcarii. Podaje się je z różnymi dodatkami na słono, najczęściej z cebulą, szpinakiem i jajkami. Może stanowić również dodatek do mięsa rybnego czy drobiowego.