Shawarma z grzybów, mięsa wołowego w chlebie pita z sosem tahini

Shawarma z grzybów, mięsa wołowego w chlebie pita z sosem tahini

Ilość porcji 4
Czas przygotowania 35-40
Frytownica
Piekarnik

Główny wymagany składnik

Składniki

Aviko SUPER CRUNCH ZIG ZAG 750 g
200 g boczniaków
200 g pieczarek
lub
1 kg mięsa wołowego (najlepiej rostbef w kawałku)
2 – 3 ząbki czosnku
1/4 szklanki oliwy z oliwek
sok z 1 cytryny
¼ szklanki czerwonego octu winnego
przyprawy: 1 łyżeczka siedmiu przypraw arabskich, ¼ łyżeczki cynamonu, ½ łyżeczki kuminu,  ½ łyżeczki kolendry, ½ łyżeczki ostrej papryki, sól i pieprz do smaku
4 duże pomidory (lub koktajlowe)
sałata lodowa
1 duża cebula
3-4 łyżki tahini
świeża natka pietruszki
chleb arabski - pita, 2-4 sztuki

1. Wołowinę i grzyby kroimy w 1 centymetrowe paseczki. Czosnek, oliwę z oliwek, ocet winny, sok z cytryny oraz przyprawy mieszamy razem. Mięso i grzyby zalewamy marynatą, całość mieszamy i odstawiamy do lodówki najlepiej na noc (lub 2 – 3 godziny).
2. Kroimy sałatę lodową, cebulę i natkę pietruszki. Cebulę i natkę mieszamy z tahini, solą i 7 przyprawami (jeśli tahina jest za gęsta, można dodać niewielką ilość zimnej wody). Nagrzewamy piekarnik do 240 stopni, do mięsa/ grzybów dodajemy pokrojony pomidory, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy, aż stanie się miękkie – ok. 20-25 minut. Następnie zdejmujemy folię i pieczemy przez kolejne 10 minut.
3. W połowie pieczenia mięsa/ grzybów na blaszkę wyłożoną papierem wkładamy frytki i pieczemy je około 20 minut aż będą złociste i chrupiące.
4. Po upieczeniu wyjmujemy mięso/ grzyby i wkładamy je do chleba arabskiego wraz ze wszystkimi dodatkami – sałatą, pieczonymi pomidorami, sosem taratour, frytkami oraz natką pietruszki i cebulą. Podajemy na gorąco.

Inne inspiracje

Sugestie produktowe