Pierś kurczaka panierowana w sezamie z frytkami skin-on

Pierś kurczaka panierowana w sezamie z frytkami skin-on

Ilość porcji 2
Czas przygotowania 15-20
Piekarnik

Główny wymagany składnik

Składniki

Niebanalne urozmaicenie dania klasycznego o dodanie do panierki czegoś ekstra. Bo sezam z drobiem pasuje idealnie, a z dodatkiem super chrupiących frytek Aviko Super Crunch jeszcze lepiej!

Składniki:
AVIKO Super Crunch Skin on (1 opakowanie)
2 kawałki piersi z kurczaka (ok. 300 g)
1/3 łyżeczki soli
¼ łyżeczki pieprzu
1/3 łyżeczki curry
100 g mąki pszennej
1 jajko klasy wagowej L
100 bułki tartej
3 łyżki ziaren białego sezamu
olej do smażenia

1. Piekarnik nagrzej do 220°C (góra-dół). Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę wyłóż frytki Aviko i piecz przez 20 minut.
2. Pierś z kurczaka rozbij na dwa kotleciki o grubości ok 1 cm. Dopraw solą i pieprzem.
3. Przygotuj panierkę. W pierwszej misce mąka, w drugiej roztrzepane jajko wymieszane z curry, w trzeciej bułka tarta wymieszana z sezamem.
4. Oba kawałki mięsa oprósz w mące, wymocz w jajku i zapanieruj w bułce.
5. Smaż na średnio – mocno rozgrzanym oleju, do zezłocenia z obu stron. Na ostatnie 5 minut umieść mięso w piekarniku razem z frytkami.

Dobra rada:
Danie wyjdzie także idealnie z innymi naszymi super chrupiącymi frytkami z serii Super Crunch: prostymi, karbowanymi lub cienkimi i długimi.

Inne inspiracje

Sugestie produktowe