Medaliony z polędwicy wieprzowej z sosem serowym podawane z Pati Parts Tex Mex
Aviko PATI PARTS TEX MEX 600 g
8-12 małych medalionów z polędwicy wieprzowej o grubości ok 3 cm
1 szklanka piwa
oliwa z oliwek extra vergine
sól i pieprz
rozmaryn
Sos:
250 ml śmietany 36%
150 g startego sera cheddar
1 niepełna łyżeczki słodkiej papryki (przyprawa)
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
szczypta soli – do smaku
1. Aviko PATI PARTS TEX MEX przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2. Na patelni z odrobiną oliwy podsmażamy rozmaryn. Następnie wykładamy medaliony z wieprzowiny i podsmażamy je na średnim ogniu przez 3 min z każdej strony.
3. Oblewamy je piwem i odparowujemy alkohol. Doprawiamy solą i pieprzem.
4. Redukujemy płyn do otrzymania kremowej konsystencji. Wyłączamy ogień. Odkładamy mięso do odpoczęcia na 2 minuty i podajemy z sosem z sera cheddar.
Sos:
1. Ser cheddar ucieramy na tarce.
2. W garnuszku podgrzewamy śmietanę ze słodką papryką i koncentratem pomidorowym.
3. Dokładnie mieszamy i dodajemy tarty ser. Mieszamy do momentu, aż cały się rozpuści.
Na każdym talerzu robimy 3 "kleksy" z sosu odpowiednio rozcierając go na talerzu łyżką. Następnie umieszczamy po 2-3 medaliony oraz kilkanaście cząstek ziemniaka. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i dekorujemy ziołami.
Dobra rada:
Jako alternatywę Pati Part Tex Mex polecamy pozostałe smaki Pati Parts lub nasze specjalności z puree ziemniaczanego - krikiety lub kuleczki ziemniaczane.