Gratins z brokułami i śmietanką z mięsem alla pizzaiola z pomidorem, bazylią i mozzarellą

Gratins z brokułami i śmietanką z mięsem alla pizzaiola z pomidorem, bazylią i mozzarellą

Ilość porcji 4
Czas przygotowania 30-40
Piekarnik

Główny wymagany składnik

Składniki

1 opakowanie Aviko Gratins z brokułami i śmietanką 400 g
400 g wieprzowiny pokrojonej na plasterki
1 słoik pulpy z pomidorów
oliwa extra virgin
kilka liści bazylii
sól i pieprz
1 ząbek czosnku
1 mozzarella

1. Przygotuj gratins według instrukcji na opakowaniu.
2. Osusz mozzarellę za pomocą ręcznika papierowego i pokrój na małe kawałki.
3. Rozbij kawałki mięsa na kotleciki.
4. Na patelnię wlej odrobinę oliwy, delikatnie podsmaż czosnek, dodaj plasterki mięsa i smaż z dwóch aż zbrązowieją. Czas smażenia zależy od grubości kawałków mięsa.
5. Gdy mięso będzie gotowe, odłóż je do miski, a na tę samą patelnię wylej pulpę z pomidorów. Pulpę posól, popieprz i gotuj przez 10 minut na bardzo małym ogniu.
6. Następnie włóż do pomidorów mięso i trochę bazylii. Gotuj razem od 3 do 4 minut i wyłącz palnik.
7. Na samym końcu posyp mozzarellą, przykryj naczynie pokrywką i trzymaj tak długo aż mozzarella się rozpuści. Pamiętaj, by palnik w tym czasie był wyłączony.
8. Podawaj posypane świeżą bazylią.

Dobra rada:
Zobacz jak to danie przyrządziła Cristina Catese! Wejdź na nasz kanał na YouTube lub kliknij bezpośrednio tu!

Inne inspiracje

Sugestie produktowe