Dorsz z masłem, skórką cytryny i ziołami z puree ziemniaczanym, szpinakowym i marchewkowym serwowane z sosem serowym i pieczonej papryki

Dorsz z masłem, skórką cytryny i ziołami z puree ziemniaczanym, szpinakowym i marchewkowym serwowane z sosem serowym i pieczonej papryki

Ilość porcji 4
Czas przygotowania 20-30
Piekarnik
Garnek
Mikrofalówka
Wegańskie
Wegetariańskie

Główny wymagany składnik

Składniki

Purée:
1 opakowanie Aviko Mashed Potato Spinach 750 g
1 opakowanie Aviko Mashed Potato Carrot 750 g

Ryba:
filet dorsza 600 g
skórka z jednej cytryny
tymianek - 3 gałązki
mięta - 3 gałązki
rozmaryn - 3 gałązki
masło
oliwa extra Virgin
sól i pieprz

Sos:
2 pieczone papryki
2 duże łyżki pokruszonego sera feta
2 posiekane ząbki czosnku
1 łyżka oregano
2 łyżki przyprażonych orzechów pinii
2 łyżki oliwy extra virgin
1 łyżka octu balsamicznego
sól i pieprz

Purée:
Przygotuj purée ziemniaczane według instrukcji na opakowaniu.

Ryba:
1. Za pomocą kuchennej pęsety usuń ości.
2. Natnij oczyszczony filet w dwóch miejscach, ale pamiętaj, by nie przeciąć ryby na wylot.
3. Użyj pergaminu, a miejsce, w którym położysz filety spryskaj uprzednio oliwą.
4. Posól i popieprz rybę. Włóż zioła do nacięć w rybie. Zetrzyj skórkę z cytryny i posyp nią filety. Na samym końcu połóż na nich odrobinę masła.
5. Piecz w piekarniku przez 10 minut w 180°C z termoobiegiem.
6. Zawsze serwuj rybę z świeżym tymiankiem.

Sos:
Wszystkie składniki włóż do miksera i zblenduj do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji.

Dobra rada:
Zobacz jak to danie przyrządziła Cristina Catese! Wejdź na nasz kanał na YouTube lub kliknij bezpośrednio tu!

Inne inspiracje

Sugestie produktowe