![](https://aviko.pl/system/cache/img/dzien-probowania-czegos-nowego-g52ilcvmpfk0.png)
![Churros z sosem z czekolady i chili](https://aviko.pl/system/cache/img/7-1-7lle67r78rh0.jpg)
Churros z sosem z czekolady i chili
![Ilość porcji Ilość porcji](https://aviko.pl/system/themes/aviko/img/icons/porcje.png)
![Czas przygotowania Czas przygotowania](https://aviko.pl/system/themes/aviko/img/icons/czas.png)
![Piekarnik Piekarnik](https://aviko.pl/system/themes/aviko/img/icons/piekarnik.png)
Aviko Churros (1 opakowanie – to 12 szt. ciasteczek churros)
Opcjonalnie: cukier puder do posypania
Sos:
150 g gorzkiej czekolady
100 ml słodkiej śmietanki 36%
2 łyżki masła
1 papryczka chili
1. Piekarnik rozgrzej do 220°C (góra-dół). Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę wyłóż „uszy” churros i piecz przez około 7-8 minut, lub do odpowiedniego zrumienienia. Jeśli chcesz by churros były wyjątkowo chrupiące, to na ostatnią minutę pieczenia włącz termoobieg w piekarniku.
Sos:
1. Śmietankę, połamaną czekoladę i masło umieść w rondelku. Podgrzewaj na wolnym ogniu do całkowitego połączenia się składników, nie doprowadzając do wrzenia. Zdejmij z ognia.
2. Papryczkę chili przekrój wzdłuż na pół, usuń pestki i drobno posiekaj. Dodaj do sosu i dokładnie wymieszaj. Gotowe! Serwuj od razu, na gorąco lub po schłodzeniu w lodówce.
Smacznego!