Churros z sosem z czekolady i chili
Aviko Churros (1 opakowanie – to 12 szt. ciasteczek churros)
Opcjonalnie: cukier puder do posypania
Sos:
150 g gorzkiej czekolady
100 ml słodkiej śmietanki 36%
2 łyżki masła
1 papryczka chili
1. Piekarnik rozgrzej do 220°C (góra-dół). Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę wyłóż „uszy” churros i piecz przez około 7-8 minut, lub do odpowiedniego zrumienienia. Jeśli chcesz by churros były wyjątkowo chrupiące, to na ostatnią minutę pieczenia włącz termoobieg w piekarniku.
Sos:
1. Śmietankę, połamaną czekoladę i masło umieść w rondelku. Podgrzewaj na wolnym ogniu do całkowitego połączenia się składników, nie doprowadzając do wrzenia. Zdejmij z ognia.
2. Papryczkę chili przekrój wzdłuż na pół, usuń pestki i drobno posiekaj. Dodaj do sosu i dokładnie wymieszaj. Gotowe! Serwuj od razu, na gorąco lub po schłodzeniu w lodówce.
Smacznego!