Zbliżają się Święta...

Zbliżają się Święta...

10.04.2025

Wielkanoc to czas spotkań przy stole i celebrowania smaków, które pamiętamy z dzieciństwa - ale kto powiedział, że nie można tchnąć w nie odrobiny świeżości?

W tym roku stawiamy na kreatywne podejście do świątecznych klasyków. W roli głównej: placki ziemniaczane i frytki Grip’n Dip od Aviko, a towarzyszą im trzy wyjątkowe dodatki - sos chrzanowy, rzodkiewkowa sałatka i kremowa pasta jajeczna. Prosto, szybko i z efektem wow - idealnie na świąteczny brunch lub wielkanocny obiad z nutą nowoczesności.

Placki ziemniaczane - klasyka w nowej odsłonie

Złociste, chrupiące placki ziemniaczane to prawdziwy comfort food. Tym razem podaj je w duecie z aksamitnym sosem chrzanowym lub lekką sałatką rzodkiewkową - oba dodatki podkreślają ich smak i dodają świeżości.

Sos chrzanowy (na zimno)
Składniki:
    •    3 łyżki gęstej śmietany lub jogurtu greckiego
    •    2 łyżki tartego chrzanu
    •    1 łyżeczka soku z cytryny
    •    sól, pieprz do smaku
Wymieszaj wszystkie składniki i odstaw na 15 minut, by smaki się przegryzły.
Ciekawostka: Chrzan nie tylko zaostrza smak - jest też naturalnym antybiotykiem i symbolem siły w wielkanocnym koszyku.

Sałatka rzodkiewkowa
Składniki:
    •    1 pęczek rzodkiewek, pokrojonych w cienkie plasterki
    •    1/2 ogórka zielonego, startego na grubych oczkach
    •    1/2 pęczka szczypiorku
    •    2 łyżki kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego
    •    sól, pieprz, odrobina soku z cytryny
Połącz wszystkie składniki i schłodź przed podaniem.

Frytki Grip’n Dip i pasta jajeczna - świąteczne, nieoczywiste love story!

Zamiast klasycznego chleba - frytki Grip’n Dip! Ich unikalny kształt aż się prosi o maczanie w dipach. W połączeniu z kremową pastą jajeczną tworzą duet, który zaskoczy niejednego gościa przy wielkanocnym stole.

Pasta jajeczna z nutą szczypiorku
Składniki:
    •    4 jajka ugotowane na twardo
    •    2 łyżki majonezu
    •    1 łyżeczka musztardy
    •    garść posiekanego szczypiorku
    •    sól, pieprz
Rozgnieć jajka widelcem, dodaj pozostałe składniki i wymieszaj - gotowe!

Celebrujemy tradycję… ale po swojemu 😉♥️🐣

W Aviko wierzymy, że tradycja nie musi oznaczać nudy. Wystarczy jeden twist - nowe podanie, oryginalny dodatek - by dobrze znane potrawy zyskały drugie życie. W te Święta postaw na luz, prostotę i pyszne jedzenie, które łączy pokolenia.

Odwiedzaj naszą stronę www i naszego bloga, gdzie znajdziesz więcej inspiracji na dania, dodatki i szybkie przekąski z produktami Aviko. Podaruj sobie i bliskim niezapomniane wrażenia smakowe - z nutą tradycji i odrobiną zaskoczenia!

Zobacz także