Poznaj 3 niezwykłe jesienne połączenia!
23.11.2022
Jesień to świetny czas na eksperymenty w kuchni. Zachęca do tego umiarkowana pogoda sprzyjająca gotowaniu oraz duży wybór w kwestii sezonowych produktów. Mamy tutaj fanów niebanalnych połączeń smakowych? Dziś dowiesz się m.in., że dynia z pomarańczą czy kurczak z czekoladą mogą ze sobą doskonale współgrać. Poznaj 3 inspirujące przepisy od Aviko!
1. Chutney dyniowo-pomarańczowy - jeden sos, wiele zastosowań
Poznaj przepis na chutney, czyli gęsty sos pochodzący z Indii, w wersji z dynią i pomarańczą! To doskonały dodatek do naleśników, kanapek, makaronu, a nawet mięsa czy karbowanych lub klasycznych frytek jako słodko-słono-ostry dip. Moc i energia po zjedzeniu takiego rozgrzewającego posiłku gwarantowane!
Składniki:
● 1 dynia
● 2 pomarańcze
● pół łyżeczki świeżej, startej kurkumy
● pół łyżeczki świeżego, startego imbiru
● szczypta pieprzu cayenne
Sposób przygotowania:
Najlepszym rozwiązaniem będzie uprzednie upieczenie dyni (w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni i przez około godzinę). Ważne, by dynia była pokrojona, bez pestek i bez miąższu na skórce. Teraz pora na pomarańcze - tutaj potrzebny jest sok. W tym celu umyj i obierz je, a następnie użyj wyciskarki lub blendera i sita, aby uzyskać “czysty” sok bez pozostałości miąższu. Końcowym etapem jest duszenie dyni z pomarańczą w garnku na małym ogniu i dodanie przypraw. Jeśli sos będzie zbyt gęsty, możesz go potem dodatkowo zblendować oraz dodać odrobiny wody. Palce lizać!
2. Ale Meksyk, czyli kurczak Mole Poblano
Wiesz, że kochamy meksykańską kuchnię - przykładem na to są chociażby nasze ziemniaczki w stylu Tex Mex. Dlatego z nieukrywaną ekscytacją przedstawiamy przepis na kurczaka Mole Poblano, czyli z… czekoladą oraz chilli! Brzmi niewiarygodnie? I tak też smakuje. Jak widać, nie tylko w Azji miesza się ze sobą kontrastowe smaki. Przekonaj się, że Meksyk robi to dobrze!
Składniki:
● pierś z kurczaka
● tabliczka czekolady (najlepiej gorzkiej - min. 70% zawartości kakao)
● pomidory
● cebula
● czosnek
● papryczka chilli
● goździki
● sezam
● przyprawy: sól pieprz, cynamon
● wybrany olej do smażenia
● opcjonalnie: orzechy, rodzynki, migdały, nasiona dyni
Sposób przygotowania:
Na rozgrzanej patelni podsmaż czosnek i cebulę. W międzyczasie pierś z kurczaka przypraw solą, pieprzem i cynamonem. Duś pod przykrywką przez około 20-30 minut. W drugim garnku smaż z kolei pomidory, papryczkę, opcjonalnie orzechy itd. oraz dopraw. Powstały sos zmiksuj lub zblenduj, aby nabrał odpowiedniej konsystencji i dodaj do niego pokruszone kostki czekolady. Gotowe! Usmażonego kurczaka obtocz w czekoladowo-pikantnym sosie, posyp sezamem i podawaj, jak chcesz - np. z ryżem lub frytkami od Aviko.
3. Ziemniak jeszcze bardziej na słodko
Kolejny sposób na nieoczywiste połączenie smakowe, tym razem z naszym ulubionym ziemniakiem w roli głównej. Bataty, czyli słodkie ziemniaki, przeobrażamy we frytki, do których przygotowujemy miodowo-balsamiczny sos. Idealny zamiennik dla typowych słodyczy podczas filmowego maratonu!
Wskazówka: po co się męczyć z gotowaniem i krojeniem ziemniaków? Postaw na danie gotowe od Aviko, czyli słodkie frytki Sweet Potato Fries. Nie musisz ich wcześniej rozmrażać!
Składniki:
● Sweet Potato Fries od Aviko
● ocet balsamiczny
● miód rzepakowy
● oliwa z oliwek
● przyprawy: sól, czosnek granulowany
Sposób przygotowania:
Przygotuj frytki z batatów od Aviko - możesz to zrobić na kilka sposobów: rozgrzać w piekarniku 220 stopni na 15-20 minut, w airfryerze 180 stopni na 10 minut lub we frytkownicy 175 stopni na 3-4 minuty. Jak wolisz! Gdy ziemniaki będą już gotowe, przychodzi pora na łatwy w przygotowaniu sos - wystarczy wymieszać wszystkie składniki (ocet balsamiczny, miód, oliwę z oliwek, sól, czosnek granulowany), aby uzyskać pożądaną, lekko gęstą, kleistą konsystencję. Bataty możesz od razu polać sosem lub podawać osobno.