Krótka historia ketchupu...
09.04.2024
W ostatnich latach coraz chętniej do naszych frytek wybieracie majonez, ale mimo wszystko to tradycyjne KETCHUP króluje na Waszych stołach.
Ale czy wiecie skąd pochodzi ten klasyczny sos?
Nie, nie… nie jest to Ameryka!
To Was zdziwi, ponieważ pochodzi on z… CHIN!
Chińczycy już tysiące lat temu stosowali sos z anchois, orzeszków ziemnych, grzybów i nasion fasoli i nazywali ten sos "kecap".
Do Europy "kecap" dotarł w XVII wieku wraz z brytyjskim żeglarzem powracającym z Chin. W XVIII wieku Brytyjczycy wzbogacili tradycyjny chiński sos o pomidory.
Pierwszy przepis na samodzielne przygotowanie ketchupu został opublikowany w 1727 roku. Osiemnastowieczny klasyk zawierał składniki takie jak anchois, ocet, białe wino, słodkie przyprawy (w tym imbir, goździki i gałka muszkatołowa), a także pieprz i skórka z cytryny.
A jeśli o sosach mowa, to dziś słów kilka o frytkach stworzonych do tego,
aby jeść je z sosami, czyli o naszych GRIP ‘N DIPACH!
na początek krótka lekcja anatomii... dlaczego frytki Grip 'n Dip są idealne do sosów?
Aviko inspiruje - stwórz z nami idealny sos do frytek
Uwielbiamy wspólne gotowanie,
dlatego tak chętnie dzielimy się naszymi przepisami na idealne sosy.
Zobaczcie wybrane przepisy z frytkami GRIP ‘N DIP
a po więcej inspiracji pędźcie na naszej kanał na Youtube!