Ziemniaczki ze skórka‚ z matiasem, zieloną fasolką, czosnkiem, mietą i kwaśną śmietana

Ziemniaczki ze skórka‚ z matiasem, zieloną fasolką, czosnkiem, mietą i kwaśną śmietana

Ilość porcji 4
Czas przygotowania 15
Piekarnik
Garnek
Mikrofalówka
Patelnia
Bez glutenu
Składniki

2 opakowania ziemniaczków ze skórką
300 g świeżej zielonej fasolki
1 ząbek czosnku
20 kaparów
4 filety a’la Matias
świeża mięta i natka z pietruszki
oliwa z oliwek extra virgin
sok z cytryny
sól, pieprz
4 łyżki śmietany

1. Odetnij końcówki z fasolki i umyj ją w zimnej wodzie.
2. Następnie ugotuj w osolonej wodzie – pamiętaj, że fasolka powinna być lekko al dente.
3. Ugotuj ziemniaczki zgodnie z instrukcją na opakowaniu, wystudź i przełóż do misy
sałatkowej z fasolką, kaparami i drobno pokrojonym matiasem.

Przygotuj sos:
1. Do słoja wlej oliwę, obrany i posiekany czosnek, sok z połowy cytryny – lub jeśli wolisz, ocet, dodaj sól, pieprz, świeżą natkę pietruszki.
2. Zakręć słoik i wstrząśnij porządnie do wytworzenia emulsji.
3. Obficie polej warzywa emulsją i przed podaniem posyp siekaną natką pietruszki.

Dobra rada:
Na każdy talerz dodaj łyżkę śmietany.

Inne inspiracje

Sugestie produktowe