Ziemniaczki ze skórka‚ pieczone z papryką, selerem, cebulą, marchewką i cukinią

Ziemniaczki ze skórka‚ pieczone z papryką, selerem, cebulą, marchewką i cukinią

Ilość porcji 4
Czas przygotowania 25
Piekarnik
Wegańskie
Bez laktozy
Bez glutenu
Wegetariańskie
Składniki

2 opakowania ziemniaczków ze skórką
1 mały korzeń selera
4 łodygi selera naciowego
2 średnie marchewki
1 papryka
1 cukinia
sól, pieprz
oliwa z oliwek extra virgin
2 ząbki czosnku
2 posiekane średnie cebule
2 szalotki
kilka gałązek tymianku i rozmarynu

1. Rozgrzej piekarnik do 200°C. Warzywa oczyść, umyj i pokrój na kawałki.
2. Wymieszaj w misce z przekrojonymi na pół ziemniakami.
3. Dodaj oliwę, posiekany czosnek, tymianek, rozmaryn, dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem.
4. Posiekaną cebulę i szalotkę wymieszaj w misce z łyżeczką oliwy, dopraw solą i pieprzem.
5. Warzywa umieść w naczyniu żaroodpornym z papierem do pieczenia, a następnie szczelnie przykryj folią aluminiową i piecz przez około 40 minut, aż warzywa będą miękkie.
6. Zdejmij folię aluminiową, dodaj cebulę i szalotkę, i piecz przez kolejne 10-15 minut do uzyskania złocistego koloru na ziemniaczkach.

Inne inspiracje

Sugestie produktowe