Ziemniaczki z koperkiem z kiełbasą z sosem na bazie kwaśnej śmietany z cytryną i szczypiorkiem

Ziemniaczki z koperkiem z kiełbasą z sosem na bazie kwaśnej śmietany z cytryną i szczypiorkiem

Ilość porcji 4
Czas przygotowania 25
Piekarnik
Garnek
Mikrofalówka
Patelnia

Główny wymagany składnik

Składniki

1 opakowanie Ziemniaczków z koperkiem Aviko
800 g białej kiełbasy
3 łyżki stołowe bułki tartej
2 gałązki rozmarynu
sól, pieprz, czosnek
szczypiorek

1. Białą kiełbasę nakłuj widelcem i parz kilka minut we wrzącej wodzie.
2. Ostudź i pokrój na kawałki.
3. Wymieszaj w misce wszystkie składniki: pokrojoną kiełbasę, ziemniaczki z koperkiem, siekany czosnek, bułkę tartą i rozmaryn - dopraw wg uznania szczyptą soli.
4. Następnie przełóż do dużego naczynia żaroodpornego.
5. Zapiekaj w piekarniku z termoobiegiem przez 20 minut w temperaturze 200°C.
6. Pięć minut przed końcem pieczenia włącz opcję grilla i zapiekaj danie, by osiągnąć złocisty kolor.

Sos:
1. Szczypiorek drobno posiekaj.
2. Wymieszaj ze śmietaną, sokiem z cytryny i solą.

Dobra rada:
Sos podawaj schłodzony!

Inne inspiracje

Sugestie produktowe