ZIEMNIACZANA DESKA GRILLOWA

ZIEMNIACZANA DESKA GRILLOWA

Ilość porcji 4
Czas przygotowania 15
Patelnia

Główny wymagany składnik

Składniki

2 opakowania ziemniaczków ze skórką Aviko
2 steki z antrykotu (około 150-200 g każdy)
2 pęczki pietruszki
oliwa z oliwek
300 g zielonych szparagów
ser typu Camembert
3-4 łyżeczki tartego chrzanu (gotowego, ze słoika)
pieprz, sól, przyprawy

1. Przygotuj pesto – 2-3 łyżki oliwy z oliwek wymieszaj dokładnie z drobno posiekaną pietruszką i dopraw do smaku.
2. W osuszone ręcznikiem papierowym steki wmasuj sól i pieprz i odstaw na 15-20 minut w temperaturze pokojowej.
3. Przełam szparagi oddzielając zdrewniałe, łykowate części i skrop delikatnie oliwą.
4. Ziemniaczki wyjmij z opakowania. Większe sztuki możesz pokroić w połówki.
5. Steki umieść na rozgrzanym grillu i dostosuj stopień wysmażenia do swoich preferencji – podpowiadamy 3- 6 minut z każdej strony powinno wystarczyć.
6. Przełóż 3-4 łyżeczki chrzanu do małej miseczki. Wyjmij ser z opakowania.
7. Zdejmij mięso z grilla i daj mu odpocząć kilka minut. W tym czasie umieść szparagi i ziemniaczki na rozgrzanym grillu na aluminiowej tacce. Smaż warzywa po 3-4 minuty z każdej strony tak, aby się zarumieniły.
8. Na desce rozłóż pokrojone w cienkie plastry steki, porcję szparagów, ziemniaczki, ser, chrzan i pietruszkowe pesto. Dopraw do smaku solą i pieprzem, udekoruj listkami pietruszki. Wszystko na koniec skrop delikatnie oliwą z oliwek.

Eksperymentuj! Możesz dodatkowo umieścić ser na grillu lub owinąć szparagi plasterkami boczku! SMACZNEGO!

 

Inne inspiracje

Sugestie produktowe